Militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek

'Maak van militair hospitaal een crisisziekenhuis'

TDN
© BRUZZ
11/03/2020

Er is dringend nood aan een nieuw crisishospitaal in België, zo blijkt uit een analyse van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. De vorige regering dacht aan het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek.

De plannen voor een crisishospitaal dateren van voor de coronacrisis, maar door de snelle verspreiding van het Covid-19-virus zijn ze plots opnieuw heel relevant. Uit documenten die de VRT kon inkijken, blijkt dat Defensie, Volksgezondheid en Binnenlandse zaken gewonnen zijn voor het idee. De realisatie ervan is minder evident.

Risicobeheersing

Zo'n crisishospitaal moet in staat zijn om een groot aantal slachtoffers snel op te vangen, na bijvoorbeeld een ramp of een aanslag. Het ziekenhuis zou zich bijvoorbeeld moeten specialiseren in rampengeneeskunde, brandwonden, infectieziekten en traumapsychologie. Volgens de interne documenten van het Crisiscentrum is het dossier "kritiek" voor de risicobeheersing in ons land.

"Bij rampen die een groot aantal medische slachtoffers maken, moet ons land kunnen beschikken over de infrastructuur, de apparatuur, de middelen, de knowhow en het personeel om deze slachtoffers snel op te vangen en een professionele medische hulp te verlenen, ongeacht de werkomstandigheden en de locatie van de gebeurtenis", klinkt het.

Militair ziekenhuis

De meest voor de hand liggende mogelijkheid is dat het verouderde militaire hospitaal in Neder-Over-Heembeek zou worden omgevormd tot nationaal crisishospitaal. De vorige regering liet een studie uitvoeren over de toekomst ervan, maar alle ideeën stuitten op praktische of financiële bezwaren.

Ook Defensie weet geen raad met het militair hospitaal. Het leger krimpt zo sterk dat het niet rendabel is om voor een krijgsmacht van minder dan 25.000 militairen een volledig uitgerust ziekenhuis te onderhouden. Het hospitaal is bovendien verouderd, maar geld om het volledig te vernieuwen heeft Defensie niet.

Het voorstel voor een nationaal crisishospitaal in Neder-Over-Heembeek kan een doorstart betekenen voor het dossier. Het ziekenhuis zou niet exclusief meer ten dienste staan van Defensie, maar zou ook Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken dienen. Daardoor delen de drie instanties ook de renovatie- en exploitatiefactuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek, Veiligheid, crisiscentrum Binnenlandse Zaken, militair hospitaal Neder-Over-Heembeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni