Meer dan de helft van de kleuters keert terug naar school

© An Missotten/BRUZZ
| Na de basisscholen vorige maand, verwelkomen deze week ook de Brusselse kleuterscholen opnieuw kinderen na de lockdown door de coronacrisis (archiefbeeld).

De Brusselse kleuterscholen gooien na een lange lockdown deze week geleidelijk aan weer de deuren open. In een groot deel van de scholen wordt vandaag al opnieuw les gegeven. De bezettingsgraad van de klassen varieert daarbij tussen de vijftig en de tachtig procent. In kleuterscholen met leerlingen met een sociaal kwetsbaar profiel ligt de opkomst wel beduidend lager.

In de loop van deze week gaan ook in Brussel de kleuterscholen geleidelijk aan weer open. Een van de scholen die vandaag al de kleuters weer naar het klaslokaal roept is Mabo Basis aan de Vlaamsesteenweg. Die kleuter- en basisschool werkt, zoals afgesproken binnen het onderwijsoverleg, met contactbubbels per klas. En die zitten goed vol.

“Elke klas bestaat uit maximum 25 leerlingen. In totaal zijn er acht klassen, met vandaag zo’n 20 leerlingen per klas. Dat komt neer op een bezettingsgraad van 80 procent, of in absolute cijfers ongeveer 170 à 180 kleuters. De opkomst is dus groot,” concludeert directeur Kristof Danhieux.

Maar niet overal zijn ouders er even happig op om hun kleuter weer naar school te sturen. In de gemeentelijke kleuterschool ‘De Boomhut’ in Molenbeek valt het aantal aanwezige kleuters tegen. Daar liepen deze ochtend maar 25 procent van alle ingeschreven kleuters door de schoolpoort naar binnen.

'Vertekend beeld'

Dat de cijfers variëren ontgaat ook Piet Vandermot niet. Hij is directeur van de scholenkoepel Sint-Goedele en ziet ook in zijn vijftien scholen grote verschillen. Al is daar volgens hem wel een verklaring voor.

Piet Vandermot, directeur scholengroep Sint-Goedele Brussel

“Gemiddeld is zo’n 60 procent van alle kleuters vandaag naar school gekomen. Dat is een mooi cijfer, maar geeft voor sommige scholen wel een vertekend beeld. Want in de scholen met leerlingen met een sociaal kwetsbaar profiel ligt de bezettingsgraad opvallend lager.” De Sint-Michielsschool in Jette is daar een voorbeeld van. Daar zagen de kleuterjuffen en –meesters vandaag maar 34 procent van alle ingeschreven kinderen terug.

Het komt er voor Vandermot dus niet alleen op aan om de schoolpoorten weer open te zetten. “We zullen sommige ouders moeten overtuigen om hun kind opnieuw naar school te laten gaan. Het is belangrijk om hen in te lichten over de werkomstandigheden op school zodat zij weten dat alles op een veilige manier gebeurt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?