Komende dagen alle kleuterscholen open, 'maar heropstart blijft een puzzel'

© An Missotten/BRUZZ
| De kleuters van GBS De Kriek zitten nu in een herenhuis op de Rogierlaan, maar kunnen over twee jaar hopelijk verhuizen naar een nieuw gebouw.

67 procent van de kleuterscholen gaat dinsdag opnieuw open. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO). Geen enkele kleuterschool start de komende dagen niet op.

Het kleuteronderwijs, dat sinds de start van de coronacrisis dicht bleef, gaat dinsdag opnieuw voltijds open. De leerkrachten hoeven geen masker te dragen in contact met de kinderen. Als ze in contact komen met de ouders, wordt dat wel aanbevolen. De klas wordt de contactbubbel, ook al zijn er meer dan 20 kinderen. Het respecteren van de veiligheidsafstand is niet vereist. Uit een peiling van de VLVO die werd ingevuld door 482 directies in het lager onderwijs, blijkt dat 66,7 procent van de kleuterscholen effectief van start gaat op 2 juni. Voor 8,4 procent wordt dat 5 juni en 10,7 procent 8 juni. Ook op 3 en 4 juni wordt er hier en daar opgestart.

Geen enkele kleuterschool start helemaal niet op, zegt de VLVO. Wel is er een verschil in de manier waarop kleuterscholen heropstarten. Een ruime helft start de school gewoon op. 13,2 procent zal een andere tijdsindeling gebruiken, wellicht om het contact met bubbels van de lagere school zoveel mogelijk uit te sluiten. 7,2 procent start alternerend: niet alle kleuters op elk moment. Slechts in 4,3 procent van de kleuterscholen zullen de kleuters samen spelen. In alle andere scholen spelen ze ofwel op andere plaatsen, op andere momenten of op andere momenten én plaatsen. Ook de scholen van het secundair onderwijs gaan dinsdag verder open.

Secundair

Het 2de en 4de jaar mag twee dagen per week heropstarten. Het 1ste, 3de en 5de middelbaar zullen in juni nog uitgenodigd worden, met een minimum van een dag. Het 6de middelbaar mocht vorige week al opstarten. Uit de peiling van de VLVO blijkt dat op 2 juni 67,6 procent van het secundair onderwijs uitbreidt. 9,9 procent doet dat op 8 juni. Vier scholen breiden uit op 5 juni en één school breidt niet uit. In bijna 60 procent van de bevraagde scholen starten de tweede- en vierdejaars op. Meer dan 75 procent van de secundaire scholen voorzag al contactmomenten voor de kwetsbare leerlingen, 17 procent zal daar nu mee beginnen.

"We zien een gemengd beeld", zegt directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve. "We hebben het natuurlijk over 2.400 scholen. Maar al bij al kunnen we stellen dat die er redelijk klaar voor zijn." Scholen moeten zelf bekijken wat haalbaar is om de veiligheid te garanderen voor de leerkrachten, leerlingen en ouders. "Wij hebben de scholen ook actief opgeroepen om die vrijheid te nemen, onder meer omwille van de late besluitvorming (de aanpassingen werden pas woensdagavond bekendgemaakt nvdr.) en om goed te communiceren naar de ouders." Een aantal van de katholieke scholen heeft dan ook besloten om dinsdag de doorstart nog niet te maken, omdat ze meer tijd nodig hebben om de veiligheid te garanderen. "Je moet het georganiseerd krijgen", zegt Boeve daarover. Zo is het niet eenvoudig om de verschillende klassen en leerjaren op verschillende momenten op de speelplaats te krijgen.

Enorme puzzel

"Die bubbels op de speelplaats zijn een enorme puzzel, net als het naar het toilet gaan en de handen wassen", zegt Boeve. Eenzelfde geluid bij het gemeenschapsonderwijs GO! . Heel wat basisscholen hebben er de voorbije dagen bekeken op welke manier ze zoveel mogelijk leerlingen naar school kunnen laten komen. Scholen vullen die heropstart op verschillende manieren in, naargelang de infrastructuur en de ruimte die ze ter beschikking hebben om bubbels te scheiden. "Onze directies en leerkrachten zien hun leerlingen graag terugkeren", zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. "Maar er moeten nog heel wat veiligheidsmaatregelen genomen worden, waardoor het voor de scholen een hele puzzel blijft. We hebben in ieder geval respect voor alle inspanningen die onze schoolteams de voorbije weken al gedaan hebben, en vinden het positief dat meer leerlingen de komende weken weer naar school zullen kunnen komen. Zowel voor het leren als voor hun welbevinden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?