Mensenrechtenliga lanceert website om politiegeweld te melden

© PhotoNews
| Een politieagent controleert Ter Kamerenbos tijdens de lockdown.

De vzw Ligue des droits humains, de Franstalige tegenhanger van de Liga voor mensenrechten, doet een oproep naar getuigenissen van politiegeweld. Met een nieuwe campagne willen ze nagaan of de burgerrechten voldoende worden gerespecteerd binnen de huidige coronamaatregelen. Slachtoffers van politiegeweld kunnen dat nu op een speciale website melden.

De Liga zegt tijdens deze periode van inperkingsmaatregelen al verschillende meldingen te hebben ontvangen van “alarmerend politiegeweld”. Het gaat dan om onrechtvaardige boetes, beledigingen, intimidatie, bedreigingen, fysiek geweld of arbitraire arrestaties. De meldingen komen onder meer binnen via hun telefonische permanentie, sociale media en via hun contacten op het terrein.

Om de verschillende verhalen te bundelen en te analyseren, doet de vzw nu een oproep om politiegeweld te melden op één centrale website.

“Als we de getuigenissen die we verzamelen tijdens deze periode van inperkingsmaatregelen, vergelijken met de getuigenissen van buiten de gezondheidscrisis, kunnen we evalueren of de lockdown al dan niet aanleiding heeft gegeven tot een verhoging of veralgemening van politiegeweld”, klinkt het.

Informatie

Het doel van de website Police Watch is om het misbruik zichtbaar te maken, zeggen ze. “Zo kunnen we de overheid erop aanspreken om een aanpassing van de regels of gewoontes te bekomen.”

Via de website wil de organisatie tot slot duidelijke informatie geven aan burgers over hun persoonlijke rechten ten aanzien van politieagenten.

Police Watch_Ligue des droits humain_politiegeweld
© Ligue des droits humains asbl

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?