| Lea en Paola getuigen, maar willen niet herkenbaar in beeld komen

Vrouwen willen klacht indienen tegen politiegeweld: 'Dit is niet de eerste keer'

KVDP
© BRUZZ
10/03/2020

Minstens drie deelnemers aan de vrouwenmars afgelopen zondag overwegen een klacht tegen de politie in te dienen. Zij zijn naar eigen zeggen slachtoffer van "brutaal politiegeweld." "We wisten niet wat er aan de hand was. Het leek alsof we gegijzeld werden.”

Zondagavond riep Collecti.e.f 8 maars, dat de vrouwenmars organiseerde, getuigen van de politie-interventie op om zich te melden. "We hebben verschillende getuigenissen verzameld en kunnen daaruit afleiden dat er vier incidenten met de politie waren", zegt Pamela van het vrouwencollectief tijdens een persconferentie.

Die persconferentie werd bijgewoond door twee deelnemers aan de betoging. Zij werden naar eigen zeggen hard aangepakt door agenten in burger in de Zesjonkmanstraat. "Ik zag hoe vier agenten op mijn vriendin sprongen", getuigt Lea. "Ik wilde haar helpen, want het ging er gewelddadig aan toe. Ik legde mijn hand op haar schouder en kreeg toen een slag van een agent. Vervolgens werd ik op de grond geduwd en over de straat gesleurd, tot in een zijstraatje. Daar was ik alleen met de agent, uit het zicht, en die plaatste zijn knie op mijn borst, waardoor ik niet meer kon ademen."

"Het was helemaal niet duidelijk dat die mannen agenten waren"

Ook Paola werd over de straat gesleurd op een gelijkaardige manier. "Het gebeurde zo snel dat ik niets kon zeggen. Ik wist niet wat er aan de hand was en had niet eens door dat dit de politie was", gaat Paola verder. "Het was helemaal niet duidelijk dat die mannen agenten waren. Zij wilden zich niet kenbaar maken. Het voelde aan alsof we gegijzeld werden."

Verschillende omstaanders probeerden tussen te komen. "De politieagenten in burger reageerden met de matrak", aldus Paola. "Bij een vriend zijn de markeringen van de matrak nog op zijn lichaam te zien. Iemand anders hield er een gebroken pols aan over."

Drie hechtingen

Het collectief dat de mars organiseerde, geeft toe dat de politie ingreep in de Zesjonkmanstraat nadat een betoger betrapt werd op het spuiten van graffiti. "Ja, maar sinds wanneer is dit een manier om daar op zo'n manier te reageren?"

Lea en Paola willen klacht indienen tegen de politie, net als Clothilde, de vrouw die vlakbij het Muntplein in het gezicht werd geslagen door een agent. "Mijn vriend werd omringd door vijf agenten", getuigt zij via een brief. "Toen hij vervolgens op de grond werd geduwd en zijn hoofd hard op de grond terechtkwam, wilde ik ingrijpen. Toen kreeg ik een slag in mijn gezicht."

"Ik werd om 17.30 uur naar het ziekenhuis gebracht en mocht daar om 22 uur vertrekken met drie hechtingen in mijn lip", aldus de dame.

'Politiegeweld neemt toe'

Collecti.e.f 8 maars verzamelde nog enkele andere getuigenissen en videobeelden en overweegt nog verdere stappen. Het collectief wil het "politiegeweld vooral veroordelen." "Dit is niet de eerste keer. We zien wereldwijd dat het politiegeweld toeneemt en Brussel doet mee", aldus de woordvoerster van het collectief. "We roepen iedereen op om zondag om 11 uur te betogen tegen politiegeweld, want wie zwijgt is medeplichtig."

De politie kondigde al aan de verschillende incidenten te onderzoeken.

BRUZZ sprak al met twee andere getuigen over de aanpak van de politie tijdens de vrouwenmars. Bekijk de reportage hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , vrouwenmars , politiegeweld

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni