Vrouwenmars loopt uit de hand na bekladdingen: 'Politie kwam hardhandig tussen'

© BRUZZ
| Deze beelden van de politie-interventie bereikten onze redactie.
Updated: 09-03-2020 - 11:26

Zondagmiddag ging het mis tijdens de mars voor de internationale vrouwendag. Twee vrouwen die aan het taggen waren werden volgens getuigen hardhandig aangepakt door agenten in burger. Ook omstaanders geraakten verwond. Op een andere locatie werd een vrouw hard in het gezicht geslagen en verwond door een agent in burger.

De mars voor de internationale vrouwendag verliep zondagnamiddag niet geheel volgens het boekje. “Er waren taggers onder de menigte die de straten bekladden,” vertelt Ilse Van de keere, woordvoerster van Politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene aan BRUZZ. “Niemand is opgepakt, maar de taggers zullen aan de hand van camerabeelden worden opgespoord.”

Enkele ooggetuigen zagen hoe de politie twee tagsters hard aanpakte. “Het meisje was aan het taggen en werd getackeld door vijf agenten in burger,” klinkt het bij een ooggetuige die anoniem wenst te blijven en tevens lid is van het Collecti.e.f 8 maars, de vereniging die de betoging organiseert.

Besprongen

Nog andere ooggetuigen bevestigen min of meer deze versie van de feiten. "We zagen twee jonge vrouwen tags aanbrengen in de Zesjonkmansstraat. Van het ene op het andere moment werden ze besprongen door twee mannen met matrakken. Ze werden heel hard aangepakt. Niet veel later kwamen er nog eens drie mannen bij. Geen van hen droeg een uniform, ze hadden geen armband en weigerden te antwoorden toen we hen herhaaldelijk vroegen wie ze waren. Maar ze droegen wel oortjes en hadden matrakken in de hand."

Het koppel, dat verder anoniem wenst te blijven, slaagde erin met de hulp van andere aanwezigen om de vrouwen uit de greep van de mannen te krijgen. Later, op het einde van de betoging aan het Koningsplein, zagen ze de mannen opnieuw: "Ze stonden er rustig te keuvelen met elkaar, alsof er geen vuiltje aan de lucht was."

Foto's politiegeweld vrouwenmars
© BRUZZ
| Een vrouw geraakte gewond na een aanvaring met een politieagent in burger. Ze zou een politieman in burger eerst geslagen hebben en die heeft haar dan een mep verkocht met een bloedende lip als gevolg. BEELD: POS.

Matrakken en verwondingen

"De mensen die probeerden tussen te komen kregen ervan langs met matrakken. Verschillende mensen liepen verwondingen op. Zoiets kan niet. We hebben aan de agenten gevraagd om hun badge te tonen. De agenten weigerden dit," aldus het lid van het Collecti.e.f 8 maars. Deze voegt wel toe: "Eén agent heeft zijn badge getoond met een vinger voor zijn gelaat op de badge, zodat hij niet herkend zou worden.”

Daarna liep de betoging volgens dezelfde ooggetuige uit de hand: “De menigte werd agressiever door dit voorval. Op het Koningsplein ontspoorde de boel en verliet een groot deel van de menigte het door de politie uitgedokterde traject. We waren met zoveel dat de politie niet meer kon ingrijpen.”

Snel kiezen

De ooggetuige in kwestie wil klacht indienen tegen de vijf betrokken agenten. De woordvoerder van de politie had zondag nog geen weet van hardhandige interventies door de politie, maar bevestigt wel dat de betogers het oorspronkelijke traject verlieten: “En dan moet je snel keuzes maken", zegt Van de keere. "Het is niet altijd makkelijk om meteen in te grijpen. We hebben ervoor gekozen de menigte te volgen en in de gaten te houden, tot de rust was weergekeerd. Alles is dus uiteindelijk goed verlopen, op wat taggers en een tachtigtal anarchisten na.”

Ondertussen geeft de politiezone aan dat er inderdaad onderzoeken en pv's zijn geopend rond het incident in de Zesjonkmansstraat: "Van zowel het taggen en eventuele weerspannigheid van de betogers, als van het politieoptreden dat daaraan verbonden is," aldus woordvoerder Olivier Slosse.

Ondertussen, op enkele honderden meters van dat incident, werd aan de Muntpunt bibliotheek een vrouw in het aangezicht geslagen door een agent in burger. Op beelden is te zien hoe een van de politieagent in burger de vrouw een klap geeft. Volgens getuigen zou zij hem eerst hebben geslagen. Meer is er over dat incident niet geweten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?