Minimumbezetting niet overal gehaald tijdens staking tegen minimumbezetting

© PhotoNews
| De gevangenis van Vorst.

In zeker de helft van de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel is vrijdagochtend de volledige minimumbezetting niet gehaald nu er voor het eerst de minimale dienstverlening van kracht is bij een staking van de cipiers. Dat meldt het gevangeniswezen.

De vakbonden voeren actie tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de minimale dienstverlening heeft doorgedrukt. De 24 urenstaking startte donderdag om 22 uur. "De helft van de inrichtingen heeft de minimumbezetting op 100 procent gehaald", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen. Dat wil zeggen dat het aantal cipiers dat volgens de minimale dienstverlening nodig is voor die instelling, volledig gehaald is. Het gaat om negen van de twintig instellingen in Brussel en Vlaanderen.

In Brussel daagde maar de helft van de benodigde aantallen op in de gevangenis van Vorst, terwijl in de zustergevangenis van Sint-Gillis de minimale bezetting wel volledig behaald werd. In Vorst werden twee vervangende agenten ingezet.

Wat precies de gevolgen zijn indien niet alle nodige cipiers opdagen, moet nog blijken. De minimale dienstverlening wordt over heel de dag bekeken, en dus niet per shift. Stel dat er 's ochtends te weinig personeel is voor de wandeling van de gevangenen, kan dit bijvoorbeeld mogelijk wel in de namiddag doorgaan, legt de woordvoerster uit.

Wie niet kwam opdagen, is niet altijd onwettig afwezig, ook ziekte kan een reden zijn. Die evaluatie wordt gemaakt op het einde van de stakingsdag. Net zoals voordien wordt voor personeel dat onwettig afwezig is en niets liet weten, de procedure voor onwettige afwezigheid gestart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?