Man die mogelijk betrokken is bij terreuraanslag Brussel opgepakt in Spanje

© Belga
27/10/2023
Updated: 27/10/2023 18.50u

In het Spaanse Malaga is een persoon opgepakt die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de terreuraanslag van 16 oktober in Brussel. Tegen de man was een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd door het Belgische gerecht, voor drughandel, wapenhandel, witwasmisdrijven en lidmaatschap van een criminele organisatie. Ondertussen bevestigde justitieminister Van Tigchelt (Open VLD) aan Belga dat Abdesalam Lassoued, de dader van de aanslag waarbij twee Zweedse voetbalfans omkwamen, wel degelijk internationale contacten had.

In Malaga, in Spanje is een persoon opgepakt die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de aanslag van 16 oktober in Brussel. Dat meldt de Spaanse Policia Nacional. Volgens het federaal parket gaat het om een van de personen naar wie Abdesalem Lassoued, de dader van de aanslag, zijn opeisingsvideo had gestuurd.

Tegen de man was een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd door het Belgische gerecht, voor drughandel, wapenhandel, witwasmisdrijven en lidmaatschap van een criminele organisatie. Volgens de Spaanse politie zouden de man en Abdesalem Lassoued, de dader van de terreuraanslag, samen betrokken zijn bij "activiteiten die gelinkt zijn aan de georganiseerde misdaad."

In hoeverre de man ook betrokken zou zijn bij de terreuraanslag, is nog niet duidelijk. Het internationaal aanhoudingsbevel dat België tegen hem had uitgevaardigd, stond alvast los van het onderzoek naar de aanslag. "Het gaat om een van de personen die de opeisingsvideo had ontvangen", klinkt het bij het federaal parket. "Die informatie is overgemaakt aan de Spaanse autoriteiten, die verder onderzoek naar die man hebben gevoerd. Daarbij is gebleken dat er ook al een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem liep."

Het Spaanse gerecht zal nu verder onderzoeken of en in hoeverre de opgepakte man op enige manier in verband te brengen is met de aanslag of met terrorisme. Intussen zal ook de procedure rond het internationaal aanhoudingsbevel verder lopen.

Valse identiteit en valse documenten

De man werd opgepakt in Benahavís, een gemeente in de Spaanse provincie Malaga, waar hij zich schuilhield onder een valse identiteit en met valse documenten. Agenten van de Policia Nacional doorzochten ook zijn woning en namen daar documenten, elektronicamateriaal en een aanzienlijke som geld in beslag. "De speurders onderzoeken al dat materiaal om na te gaan welke band de twee personen precies met elkaar hadden", aldus de Policia Nacional.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door speurders van de Comisaría General de Información, en de provinciale brigades van Madrid en Malaga, en wordt geleid door het openbaar ministerie bij de Audiencia Nacional, de nationale rechtbank die bevoegd is voor de zwaarste misdrijven in Spanje. De verdachte is vrijdag voor de Spaanse onderzoeksrechter verschenen, die besloten heeft hem onder aanhoudingsbevel te plaatsen.

Bij de terreuraanslag op 16 oktober aan het Saincteletteplein in het centrum van Brussel lieten twee Zweedse voetbalsupporters het leven, terwijl een derde zwaargewond raakte. De dader, Abdesalem Lassoued, werd de volgende ochtend al neergeschoten door de politie.

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Aanslag Brussel , verdachte opgepakt , spaanse politie , Aanslag 16 oktober 2023 , Abdesalem Lassoued , malaga , terreuraanslag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni