Rasmus Paludan koos Molenbeek als locatie voor een koranverbranding. Hij deed dat uit onvrede met een beslissing van de gemeente om een leerkracht aan de deur te zetten die tijdens een van zijn lessen gebruik had gemaakt van cartoons van de profeet Mohammed.

Molenbeek verbiedt komst van koranverbrander, vijf handlangers opgepakt

GR
© BRUZZ
12/11/2020
Updated: 12/11/2020 14.19u

Molenbeek verbiedt de komst van de Deense veroordeelde anti-islampoliticus Rasmus Paludan. Die wil in de gemeente een koran verbranden uit afkeer met de islam. De Dienst Vreemdelingenzaken vaardigde ook een inreisverbod uit voor de man. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene heeft ondertussen wel vijf handlangers van Paludan opgepakt. Zij zouden het land zijn uitgezet.

Rasmus Paludan is de 38-jarige Deens-Zweedse oprichter van de uiterst-rechtse partij Stram Kurs (‘de harde lijn’). De partij haalde in 2019 nipt de kiesdrempel niet. Datzelfde jaar veroordeelde de rechtbank hem voor racisme.

Cartoons van profeet Mohammed

Paludan leidde deze zomer koranverbrandingen in Stockholm en Malmö waarbij het tot rellen kwam in die steden. Hij had doelbewust multiculturele wijken uitgekozen voor zijn acties. En nu plande hij iets gelijkaardigs in Parijs, om dat daarna nog eens te herhalen in Molenbeek, schreef de krant De Morgen.

De extreemrechtse activist liet zich in zijn keuze voor Molenbeek beïnvloeden door een leerkracht die op non-actief werd gezet in een gemeenteschool. Dat gebeurde omdat hij tijdens een van zijn lessen gebruik had gemaakt van naaktcartoons van de profeet Mohammed. Daags nadien kondigde Paludan op sociale media aan dat hij een koranverbranding wilde organiseren in Molenbeek.

Politie treft voorbereidingen

Maar de kans is klein dat het ook daadwerkelijk zover komt. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) heeft zijn aanwezigheid op het grondgebied verboden en ook de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft een inreisverbod tegen de man uitgevaardigd.

“Maar als Paludan alsnog opduikt, dan zullen wij hem meteen uit Molenbeek begeleiden. We zijn klaar en voorbereid om de veiligheid van iedereen op ons grondgebied te garanderen,” zegt politiewoordvoerster Caroline Vervaet.

Vijf handlangers aangehouden

De politie heeft ondertussen wel vijf handlangers van Paludan aangehouden. Dat staat te lezen op de website van De Morgen en werd door het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse in ons land, bevestigd.

Onder impuls van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gaf DVZ hen een weigering tot verblijf en het bevel om het grondgebied te verlaten. De vijf zouden dat intussen hebben gedaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , Samenleving , Rasmus Paludan , koranverbrander

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni