Nationale Veiligheidsraad bespreekt woensdag volgende exitfase

© PhotoNews

De Nationale Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw bijeen om de volgende fase (1B) te bespreken van de exitstrategie uit de coronacrisis, waarbij vanaf maandag 11 mei alle winkels zouden moeten heropenen. Dat valt maandag te horen bij het kabinet van premier Sophie Wilmès.

Op 24 april besliste de Nationale Veiligheidsraad over de algemene principes van de exitstrategie. Nadat maandag fase 1A van kracht is geworden en de meeste bedrijven in principe het werk konden hervatten, is het in de volgende fase de beurt aan de winkels. Als de gezondheidssituatie het toelaat, zouden die op maandag 11 mei hun deuren opnieuw moeten kunnen openen.

Het is nu aan de Nationale Veiligheidsraad om het licht op groen te zetten voor deze heropening en de randvoorwaarden vast te leggen.

Vorige donderdag bereikten de vakbonden, Comeos, Unizo en Union des Classes Moyennes al een akkoord over de te nemen maatregelen, die voortdurend geëvalueerd zullen worden door de sociale partners. In het overeengekomen document staan richtlijnen met betrekking tot de heropening en de voorwaarden die vervuld moeten worden. Het gaat dan onder meer om de plaatsen in de winkels die enkel voor personeel toegankelijk zijn en de andere waar enkel klanten mogen komen. Er worden ook suggesties gedaan met betrekking tot het type winkel (boekhandels, kledingwinkels, speelgoedwinkels...).

Sportwedstrijden

De Nationale Veiligheidsraad, waarin ook de deelstaten vertegenwoordigd zijn, zou weliswaar nog extra modaliteiten kunnen opleggen, is maandag te horen.

Een andere heikel punt dat woensdag mogelijk ter sprake komt, is dat van de sportcompetities. Kampioenschappen werden on hold gezet, maar veel federaties wachten op een beslissing van de politiek om te weten of hun sportseizoen definitief moet worden stopgezet. In Frankrijk bijvoorbeeld werd vorige week beslist om met name de voetbalcompetitie niet meer te laten heropstarten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?