De Nationale Veiligheidsraad, met premier Sophie Wilmès, Maggie De Block en Jan Jambon, communiceert over maatregelen voor het indijken van het coronavirus (Covid-19)

| De Nationale Veiligheidsraad, met premier Sophie Wilmès, Maggie De Block en Jan Jambon, communiceert over maatregelen voor het indijken van het coronavirus (Covid-19.)

Nationale Veiligheidsraad verlengt maatregelen tot en met 3 mei

EC
© BRUZZ
15/04/2020

Premier Sophie Wilmès heeft zonet aangekondigd op een persconferentie dat de Nationale Veiligheidsraad de inperkingsmaatregelen tegen het coronavirus verlengt tot en met 3 mei. In rust- en verzorgingstehuizen zal vanaf dit weekend wel één vaste bezoeker worden toegelaten, mits die persoon geen symptomen van covid-19 vertoont. "Dit is geen versoepeling van de basisregels", zegt Wilmès.

Wilmès zegt verder nog niet te kunnen zeggen hoe lang de maatregelen nog zullen duren. "De weg is nog lang en vol obstakels", zei ze. "We stellen helaas vast dat het aantal patiënten op intensieve zorgen hoog blijft en dat er nog mensen overlijden. Zelfs al wijst alles erop dat virus vertraagt, het is duidelijk dat crisis nog lang niet achter ons ligt en dat we ons moeten blijven inzetten."

De huidige maatregelen worden daarom verlengd tot en met 3 mei.

"Om deze verlenging draaglijk te maken, hebben we beslist dat tuincentra en doe-het-zelfwinkels hun deuren opnieuw kunnen openen", zei Wilmès. Dat geldt vanaf zaterdag, maar enkel onder dezelfde voorwaarden als voor voedingswinkels van kracht zijn. De winkels moeten dus voldoende afstand tussen de klanten kunnen verzekeren.

Bezoek

Bewoners van residentiële voorzieningen, zoals rust- en verzorgingstehuizen, maar ook residentiële centra voor personen met een handicap, mogen vanaf dit weekend bezoek ontvangen. "We kunnen de impact van de maatregelen op het psychische welzijn van de Belgen niet negeren, zeker niet van wie al kwetsbaar is", zei de premier.

Daarom kunnen deze bewoners bezoek krijgen van één vooraf aangeduide persoon. "Op voorwaarde dat die de laatste twee weken geen symptomen van ziekte heeft gehad en dat het telkens om dezelfde persoon gaat", stelde Wilmès op punt. De regel geldt ook voor mensen die geïsoleerd zijn en die zich niet kunnen verplaatsen.

"Het is geen versoepeling van de basisregels", aldus de premier. "Die blijven onveranderd. We zitten nog niet in een fase van zogenaamde terugkeer."

Mondmaskers

De Nationale Veiligheidsraad werkt ook aan een strategie om de maatregelen af te bouwen, zonder daar al een termijn op te kleven. Over de heropening van scholen is dus nog geen duidelijkheid, net zo min als het afbouwen van telewerk.

"Het is duidelijk dat het dragen van mondmaskers ook een rol zal spelen in de versoepelingsstrategie", zei Wilmès daarover. "Stoffen maskers zullen worden aangeboden voor elke situatie waarin geen veilige afstand kan worden aangehouden. Om dat te kunnen doen, zal collectief project nodig zijn, zoals misschien de opstart van een nationale productie."

De premier erkent dat mondmaskers kunnen helpen om ons te beschermen, maar "ze moeten correct gebruikt worden en zullen nooit een garantie bieden. Ze kunnen nooit het afstand bewaren vervangen."

Festivals afgeschaft

Tot en met 31 augustus zullen geen massa-evenementen, zoals festivals, kunnen worden georganiseerd. Dat betekent dat Couleur Café niet zal kunnen doorgaan. Ook Brussels Summer Festival en de Zuidfoor zullen dus een zomer moeten overslaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , coronacrisis , nationale veiligheidsraad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni