Ans Persoons en Nawal Ben Hamou.

Officieel: vanaf 2025 zijn rookmelders verplicht in alle Brusselse woningen

© Belga
28/09/2023

Vanaf 1 januari 2025 worden rookmelders verplicht in alle Brusselse woningen en niet langer alleen in huurwoningen. Als er vier of meer individuele melders in de woning zijn wordt een onderling verbonden of gecentraliseerd detectiesysteem verplicht. De Brusselse ministerraad zette donderdag het licht op groen voor het besluit, melden Nawal Ben Hamou, staatssecretaris voor Huisvesting, en Ans Persoons, staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp.

Ze lichten de nieuwe reglementering toe in een videofilmpje. De tijd die slachtoffers nodig hebben om hun huis te verlaten in geval van brand, en die vroeger naar schatting zeventien minuten bedroeg, wordt intussen geschat op drie minuten - minder dan de helft van de gemiddelde responstijd van de Brusselse brandweer, die acht minuten bedraagt.

Vroegtijdige detectie

In het Brussels Gewest moeten momenteel alleen huurwoningen uitgerust zijn met autonome rookmelders, waardoor 40% van de woningen buiten het wettelijk kader valt. Deze apparaten, die verkocht worden voor enkele tientallen euro's, spelen nochtans een cruciale rol in de vroegtijdige detectie van rook.

De verschillende soorten apparaten en de manieren waarop melders moeten worden geplaatst, worden gedetailleerd beschreven in de schema's die terug te vinden zijn op de website brandweer.brussels en in een brochure die binnenkort onder het grote publiek wordt verspreid.

Het doel van deze maatregelen is om het aantal vermijdbare branden te voorkomen dat zich elk jaar in het Gewest voordoet, en tegelijkertijd opnieuw een veiligheidscultuur rond woningbranden te introduceren.

Met 586 meldingen in 2021, 568 in 2022 en al 560 voor de periode van 1 januari tot 11 augustus 2023 blijft het aantal woningbranden dramatisch hoog. De nieuwe reglementering brengt Brussel op één lijn met de andere gewesten van het land, aangezien de norm al enkele jaren van kracht is in Vlaanderen (2020) en Wallonië (2006).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni