Ontevreden politieagenten blokkeren kruispunten aan de Wetstraat

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 20 oktober 2021

Een 350-tal politieagenten heeft woensdag in Brussel zijn onvrede geuit over de onduidelijkheid rond de pensioenregeling, de te lage barema's en de gepolitiseerde politievakbonden. Ze maakten een korte wandeling van het station Brussel-Centraal naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en blokkeerden onderweg enkele kruispunten. "Er zal tijdelijke hinder zijn tussen het Congreskolom en Madou", meldt de politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene.

De agenten voelen zich noch gewaardeerd door de eigen vakbonden, die volgens hen politiek beïnvloed zijn, noch door de regering. De politiemannen voelen zich in het ongewisse gelaten door beide partijen. "Ze onderhandelen met de regering zonder dat we het weten en stellen een eisenbundel op zonder hun basis te raadplegen", vertelt Steven Vanhacht, initiatiefnemer en lid van de gerechtelijke federale politie in Luik. "Ik vraag me ook af waarom er bij de politievakbonden geen sociale verkiezingen zijn. Als zij in onze ogen niet strijdvaardig genoeg zijn, dan moeten we ze vervangen", vervolgt hij.

Een nieuwe ongerustheid is de nieuwe begroting van de regering, waarin de agenten opnieuw besparingen op hen zien afkomen. Ze vragen net meer investeringen om het agentenberoep aantrekkelijker te maken. "Het wil zeggen dat ze vervroegd pensioen gaan schrappen en niemand weet op welke leeftijd we op pensioen kunnen gaan. De barema's zijn trouwens al 20 jaar onveranderd. Dat is ongezien in eender wel Belgisch bedrijf", stelt Vanhacht. "Als ze de dienst aantrekkelijk willen maken, moeten ze het salaris ook aantrekkelijk maken. Ik zou het een jongere niet aanraden om vandaag bij de politie te gaan", besluit hij.

Politiebetoging.jpg
© BRUZZ
| "Ik zou het een jongere niet aanraden om vandaag bij de politie te gaan", meent Steven Vanhacht, initiatiefnemer en lid van de gerechtelijke federale politie in Luik.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?