Ook Picqué vraagt testcentrum in Zuidstation

© Bart Dewaele.jpg
| Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis.

Ook Charles Picqué (PS), de burgemeester van Sint-Gillis, schaart zich achter het idee om testcentra voor het coronavirus neer te poten in de grote Brusselse treinstations. In een brief, gericht aan de bevoegde federale ministers, hamert hij vooral op een testcentrum in het station Brussel-Zuid.

De burgemeester vindt dat er in het treinstation Brussel-Zuid, dat op het grondgebied van Sint-Gillis ligt, een testcentrum moet komen. “In het Zuidstation is er veel internationaal verkeer, mensen komen van en vertrekken naar het buitenland. Dat verhoogt het risico op de verspreiding van het virus”, zegt Picqué. De brief zal verstuurd worden naar de federale ministers van Mobiliteit, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. In Sint-Gillis ligt het aantal besmettingen met het coronavirus sinds kort boven de alarmdrempel, met 60 gevallen per 100.000 inwoners.

Picqué hoopt dat ook andere burgemeesters zich achter het idee scharen. Philipe Close (PS), burgemeester van Brussel, pleitte ook al voor de komst van testcentra in de grote treinstations. “Je kan in de grote treinstations toch perfect testcentra openen", zei hij in een interview met La Libre Belgique. "Zodra je aankomt in een station of uit het vliegtuig stapt, volgt een screening. Dat neemt misschien 10 tot 15 minuten in beslag, maar zorgt voor duidelijkheid bij burgers.”

Geen testcentra via NMBS

Of er testcentra in de grote treinstations zullen komen, zal dus afhangen van de federale ministers. Want bij de NMBS liggen er voorlopig nog geen plannen voor testcentra op tafel. De Belgische spoorwegmaatschappij volgt het voorbeeld van Brussels Airport Zaventem dus niet. Daar werd aangekondigd dat er vanaf september een mobiel testcentrum beschikbaar zal zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?