reportage

Parkje in Laken kreunt onder vandalisme: van joyriden tot ruiten ingooien

© BRUZZ
| Het seniorenpaviljoen, gesloten wegens vandalisme.

Een parkje in Laken wordt al een hele tijd geteisterd door dealers en vandalen. Maandagavond nog versplinterde een tegel de ruit van het paviljoen in het park van de Prins Leopoldsquare, het laatste wapenfeit in een indrukwekkende reeks vandalenstreken. Voor Els Ampe (Open VLD) is dat het bewijs dat de maatregelen van burgemeester Philippe Close (PS) niet doortastend genoeg zijn.

De problemen aan de Prins Leopoldsquare in Laken zijn niet nieuw. Het parkje, en meer bepaald het paviljoen dat gedeeld wordt door senioren en de groendienst van de Stad Brussel, is al jaren het doelwit van vandalen. Zo wordt er herhaaldelijk brand gesticht aan de lokalen, zijn er verschillende inbraakpogingen geweest en lieten ze de kelder van het paviljoen onderlopen door de kranen op te zetten.

De jongeren hebben het ook gemunt op het rollend materieel. Zo werd een brommer in brand gestoken, vonden ze tijdens één geslaagde inbraakpoging de sleutels van een bestelwagen van de groendienst – een rit die perte totale eindigde tegen een boom – en kregen ze afgelopen zomer twee heftrucks aan de praat, die daar nog stonden in het kader van zomerfestival Hello Summer. Met een omvergereden paal en bankje tot gevolg.

Prins Leopoldsquare
© BRUZZ

Maandagavond werd een tegel – die deze zomer was losgewrikt door een van de heftrucks – tegen het raam gegooid van het seniorengedeelte van het paviljoen. “Daartoe hebben ze eerst de metalen rolluiken geforceerd”, zegt een bevoorrechte getuige. “Kijk, hier zie je nog overal voetafdrukken, pogingen om het rolluik kapot te stampen.” Bij één rolluik is dat gelukt. Het resultaat: gebarsten veiligheidsglas en een briefje dat het paviljoen gesloten is wegens vandalisme.

Tweede parkje

Ook het Prinses Clementinepark, aan de overkant van de Emile Bockstaellaan, is het decor van overlast. “Hier zijn het vooral drugsdealende jongeren”, zegt Daniël, een man die op een bankje naar de eendjes zit te kijken. “Als de politie komt, verstoppen ze hun koopwaar in de bossen, en als de politie die dan in beslag neemt, gaan ze aan de metro-ingang gefrustreerd de mensen lastigvallen.”

Volgens de bevoorrechte getuige zijn de parkjes twee communicerende vaten van overlast. “Ofwel is het hier hommeles, ofwel daar”, zegt ze, al spreekt ze tegen dat de jongeren andere parkgangers echt lastigvallen. "Het zou om jongeren van één of twee stadsbendes gaan, maar die zijn vooral met elkaar bezig. Ze dealen, snuiven lachgas en laten zwerfvuil achter. Maar mensen fysiek of verbaal lastigvallen, doen ze niet." Ook Daniël beaamt dat de jongeren tegen hem soms best wel vriendelijk zijn. “Ik krijg af en toe zelfs een goeiedag.”

Daniël Prinses Clementinepark
© BRUZZ
| Daniël komt uit Molenbeek maar is vaak te vinden in de parken van Laken.

Politieke reactie

Maar het vandalisme blijft wel duren, en voor oppositielid en Lakenaar Els Ampe (Open VLD) is de maat vol. Maandagavond, net op het moment dat een steen tegen de ruit van het paviljoen werd gekeild, vroeg ze op de gemeenteraad aan Philippe Close (PS) welke maatregelen hij wil nemen.

Close antwoordde dat de politie-aanwezigheid werd versterkt, onder meer met mensen uit de cel 'stadsbendes', en er zo de afgelopen weken 73 pv’s werden opgesteld, voornamelijk wegens drugsbezit. Daarnaast werd ook de inzet van straathoekwerkers en gemeenschapswachten verhoogd, en worden er bijkomende camera’s geplaatst.

Ampe is niet onder de indruk. “Ik hoor al een jaar zeggen dat er meer straathoekwerkers en gemeenschapswachten komen, maar de criminaliteit blijft. Er wat betreft de camera's: die waren er vroeger ook, maar ik vraag me af of ze wel werken én of de beelden dan gebruikt worden in de rechtbank."

Ampe stelt voor een hek te zetten rond het park, dat ’s nachts op slot kan. “Daar leek Close twee weken geleden, toen deze zaak al eens ter sprake kwam, oren naar te hebben. Maar dat lijkt nu van de baan”, zegt ze. “Maar zolang er niets gebeurt, zullen de buurtbewoners ongelukkig zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?