Politie aangevallen door Mechelse herder op Anderlechtse markt

© Peter Dhondt/BRUZZ
| Politiezone Zuid (5341): Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst.

In Anderlecht zijn afgelopen weekend twee politiemensen gewond geraakt toen ze werden gebeten door de hond van een man die zich verzette bij een controle. Dat meldt La Capitale en wordt bevestigd door de lokale politie van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst).

Het incident deed zich voor tijdens de markt op de terreinen van de slachthuizen in Anderlecht. “Onze patrouille sprak er een man aan omdat hij zijn mondmasker niet droeg”, zegt politiewoordvoerster Sarah Frederickx. “Ze vroegen hem om zijn masker op te zetten, maar dat was niet naar zijn zin. Hij weigerde ook zijn identiteitskaart te geven en begon amok te maken. Er kwam meteen versterking ter plaatse, waarop de hond van de man in paniek is geraakt."

Het ging om een Mechelse herder die niet aan een leiband was vastgemaakt. "Het dier heeft drie mensen gebeten, waaronder twee leden van ons korps. De hond beet gelukkig niet door, waardoor de verwondingen nog enigszins meevielen. Voor alle duidelijkheid: de man heeft de hond niet het bevel gegeven om aan te vallen. Maar de hond was niet aangelijnd en de man heeft zich ook hevig verzet tegen de controle en de daaropvolgende administratieve aanhouding. Hij is daarbij zelfs proberen te vluchten.”

Het duurde een tijdje vooraleer de situatie volledig onder controle was. “De brandweer werd er bij gehaald omdat die meer ervaring heeft met dieren. De hond werd daarna opgehaald door de eigenaar, die inmiddels door het parket was vrijgelaten.”

De politie had twee administratieve processen-verbaal opgesteld tegen de man voor het niet-dragen van het mondmasker en een GAS-boete omdat de hond niet was aangelijnd. “We hebben ook twee gerechtelijke processen-verbaal opgesteld”, aldus Frederickx. “Eentje voor de weerspannigheid en eentje voor de hondenbeten, die onder de verantwoordelijkheid vallen van de eigenaar. Hij werd ter beschikking gesteld van het parket, maar mocht daarna vertrekken."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?