Ilona ging joggen in het Jubelpark en werd aangerand De dader werd nooit gevonden seksueel geweld

| Begin dit jaar tekenden nog duizenden mensen een petitie tegen seksueel geweld in de Brusselse straten.

Politie Brussel-Noord lanceert opleiding en campagne tegen straatintimidatie

© BRUZZ
16/08/2021

Bijna een halfjaar na het invoeren van patrouilles in burger om straatintimidatie tegen te gaan, organiseert politiezone Brussel-Noord opleidingen voor het eigen personeel en een sensibilisatiecampagne voor het grote publiek.

In een persbericht zegt de politiezone voor Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node “veel belang te hechten aan het veiligheidsgevoel van iedereen die zich in de openbare ruimte verplaatst, alsook aan de opvang van slachtoffers van gendergeweld.” Daarom organiseert ze vanaf midden september opleidingen voor haar agenten en liggen er brochures en affiches klaar rond straatintimidatie en instemming.

Voor de opleidingen werkt de politie samen met de vzw Touche Pas à Ma Pote om de wijze waarop slachtoffers benaderd en opgevangen worden, verder te verbeteren.

Instemming

Zowel de nieuwe brochure als de affichecampagne leggen de nadruk op instemming. “Het verschil tussen verleiden en intimidatie is de instemming”, luidt de slogan. De brochure herinnert aan de stappen die slachtoffers en getuigen kunnen ondernemen, alsook aan de strafrechtelijke gevolgen die de daders riskeren. Ze beoogt de potentiële daders tevens bij te brengen welke gedragingen niet kunnen en welke impact misplaatste handelingen hebben op een slachtoffer.

Over hetzelfde thema heeft de politiezone Brussel-Noord een grafische affiche ontworpen. Die verwijst naar de Dienst Slachtofferbejegening, waar slachtoffers van straatintimidatie terechtkunnen voor opvang en ondersteuning. Daarnaast moet de affiche het slachtoffer aansporen om de feiten aan te geven bij de politie of klacht neer te leggen. In elk commissariaat zal een eigen affiche ophangen met het nummer van hun Dienst Slachtofferbejegening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Veiligheid , Samenleving , seksueel geweld , straatintimidatie , politie Brussel-Noord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni