Zaterdag kwam er veel volk samen om de kerstsfeer op de Grote Markt op te snuiven.

Politie gaat toestroom richting Grote Markt beter filteren

EC
© BRUZZ
29/11/2020

Vanaf zondagavond zal de politie meer controles uitvoeren in de toegangsstraten naar de Grote Markt. Daar troepte zaterdag veel volk bijeen om naar de kerstboom en bijbehorende verlichting te gaan kijken. "We voorzien nu extra patrouilles om te kunnen filteren aan de toegangen", aldus politiecommissaris Olivier Slosse. Alle sfeerverlichting in de binnenstad mag blijven hangen.

Dat zegt politiecommissaris Olivier Slosse aan BRUZZ. "Gisteren was er geen filtering of toegangscontrole, dus vandaag zetten we onze mensen daar wel voor in", aldus de commissaris. "Let wel, we moeten nog afwachten hoeveel volk er straks komt. We voorzien genoeg patrouilles om te kunnen opschalen indien nodig. Zo kunnen we filteren aan de toegangen, tot zelfs bepaalde straten tijdelijk afsluiten."

De beslissing komt er nadat de Stad Brugge vandaag besliste om hun lichtfestival Wintergloed zondag en volgend weekend te annuleren. Ook daar waren, net als in Brussel, zaterdag veel mensen samengekomen. Van een annulatie in Brussel is evenwel nog geen sprake. Het kabinet van Brussels schepen van Grote Evenementen Delphine Houba (PS) laat weten dat het lichtparcours van Brussels by Lights gewoon kan doorgaan.

'Verbod niet nodig'

Federaal Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had zondagochtend al gezegd dat een totaalverbod op lichtspektakels niet nodig is. "Het kan georganiseerd worden als het op een veilige manier kan", zei Verlinden in het VRT-programma De Zevende Dag. "De burgemeesters hebben mij verzekerd dat ze onmiddellijk bijkomende maatregelen overwegen. Het gaat dan om mensen tellen, info verstrekken, eenrichtingsverkeer, meer politie op straat."

Burgemeester Philippe Close (PS) wil pas later deze zondag communiceren, zegt zijn woordvoerster aan BRUZZ. Volgens politiecommissaris Slosse komt er maandag nog een nieuw overleg over hoe het de komende dagen verder moet. "Vanaf dinsdag gaan de winkels open en zitten we weer in een hele andere context. Dan gaan we dus een ander dispositief opzetten", zegt Slosse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Olivier Slosse , kerstboom Grote Markt , coronadrukte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni