Burgemeester Philippe Close tweette zaterdagavond dat het te druk was geweest op en rond de Grote Markt (archiefbeeld)

Grote drukte in centrum: Close roept op om niet massaal naar kerstboom af te zakken

EC
© BRUZZ
29/11/2020
Updated: 29/11/2020 10.38u

Zaterdag troepte op de Grote Markt en de straten rondom heel veel volk bijeen, dat naar de kerstboom en feërieke sfeerverlichting kwam kijken, bevestigt de lokale politie Brussel-Hoofdstad-Elsene. Burgemeester Philippe Close waarschuwt dat de mensenmassa te groot was. De politie kan geen inschatting maken van het aantal mensen dat er was en kan ook niet vertellen of er boetes zijn uitgeschreven.

Een zaterdagavondwandeling bij kerstlicht, dat moeten heel wat Brusselaars als plan hebben gehad. Omstreeks 20 uur verschenen er beelden op de website van HLN waarop te zien is dat de Grote Markt vol met mensen staat. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene bevestigt aan BRUZZ dat er veel volk was, maar kan geen inschatting maken van hoeveel mensen precies.

"We hebben geen telling gedaan, maar waren wel aanwezig om erop toe te zien of iedereen voldoende afstand bewaarde en wel een mondmasker droeg", zegt politiecommissaris Olivier Slosse.

"We hebben ook gecontroleerd hoe het zat met de files in de toegangsstraten rond de Grote Markt en aan afhaalrestaurants. Die stonden overal wel wat, maar zeker bij de pitazaken op de Kaasmarkt was het druk." Of er boetes zijn uitgeschreven en hoeveel dan, kan Slosse niet zeggen. (Lees verder onder de foto)

20201128_Kerstdrukte_Grote Markt_Kerstboom 2020

Kerstdrukte op de Grote Markt.

Burgemeester Philippe Close (PS) liet zaterdagavond al weten via Twitter dat het niet de bedoeling is om met te veel mensen op de Grote Markt samen te troepen. "Spijtig genoeg kwamen te veel mensen op hetzelfde moment naar het centrum", zei Close. "Wij vragen met aandrang dat iedereen de Covid-regels volgt."

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemt de drukte "moeilijk te begrijpen", maar vindt een verbod op deze winterse initiatieven nog niet aan de orde. "De burgemeesters hebben mij verzekerd dat ze onmiddellijk bijkomende maatregelen overwegen", zei Verlinden in het VRT-programma De Zevende Dag. "Het gaat dan om mensen tellen, info verstrekken, eenrichtingsverkeer, meer politie op straat."

20201128_Kerstdrukte_Sint-Hubertusgalerij

Ook in de straten rond de Grote Markt was het druk volgens de politie, net als hier in de Sint-Hubertusgalerij.

Viroloog Marc Van Ranst is niet blij met de beelden van de overvolle Grote Markt. Hij roept mensen op om zelf weg te gaan van drukke plaatsen als ze geen onderlinge afstand van anderhalve meter kunnen bewaren. Dat zegt hij via Twitter. Infectiologe Erika Vliege noemde de kerstdrukte deze zondagochtend "zorgwekkend". Dat zei ze in De Zevende Dag. "Waarom wordt dat niet gehandhaafd? Waarom moet er nu dan weer een oeps-moment komen?"

Met haar 'oeps-moment' verwijst Erika Vlieghe naar eerdere massabijeenkomsten in de loop van de coronacrisis. Na de Black Lives Matter-betoging in juni, de openluchtfeestjes in Elsene en de koopdagen in oktober waarschuwden experts ook al voor nieuwe pieken in de cijfers.

Via sociale media delen mensen intussen nog beelden van de drukbezochte Grote Markt.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond geschreven dat er een lichtshow in het centrum plaatsvond. Het gaat echter niet over een georganiseerde lichtshow op de Grote Markt, maar over het lichtfestival Brussels by Lights dat nog tot 10 januari in de binnenstad te zien is. Dat is een parcours langs verschillende lichtinstallaties in 124 straten en pleinen van het stadscentrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Gezondheid , kerstboom Grote Markt , Philippe Close , Samenscholingsverbod , lockdown , aanpak coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni