| Archiefbeeld: een van de politieacties aan station Brussel-Noord.

Politie voerde afgelopen maand 30 controleacties uit in Noordwijk

© Belga
18/01/2023

Sinds 15 december heeft de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) al 30 operaties uitgevoerd om de rust in de wijk rond het Noordstation te laten terugkeren. Daarbij werd onder meer nagegaan of de verschillende politieverordeningen die de gemeentes Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node hadden uitgevaardigd, werden nageleefd. Volgens de politie werd er geen enkel ernstig incident opgetekend.

De wijk rond het Brusselse Noordstation staat al verschillende jaren bekend als een uitermate moeilijke buurt, onder meer door de mensen die er rondzwerven en verschillende verblijfsstatuten hebben, de mensen die lijden aan verslavingen en geestelijke gezondheidsproblemen, de kraakpanden, de drugshandel en prostitutie. Eind 2022 kwamen de spanningen in de wijk tot een hoogtepunt nadat een inspecteur van de politie Brussel Noord werd doodgestoken.

"Sinds 15 december hebben wij onze aanwezigheid in de Noordwijk opgevoerd om te kunnen waken over de naleving van de verschillende politieverordeningen", klinkt het woensdag bij de politie Brussel Noord. Die laten systematische controles toe, verbieden samenscholingen van meer dan vijf personen, en verbieden de verkoop van alcohol na 20 uur. Sindsdien werden er 30 operaties uitgevoerd, en op 29 december werd er ook een grootschaligere operatie uitgevoerd."

Weinig incidenten

Daarbij werd geen enkel ernstig incident opgetekend en kreeg slechts één handelszaak een sanctie voor de verkoop van alcohol buiten de toegelaten uren, aldus de politie. "In verband met het verbod op samenscholing van meer dan vijf personen waren er weinig incidenten te melden. De personen gingen uit vrije wil uiteen bij het naderen van de politiepatrouilles. Er werd voor de maand december overigens een daling van de criminaliteit vastgesteld in de wijk." Volgens de politie zullen de verschillende controleacties in 2023 worden voortgezet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni