Politiezone Noord moet op zoek naar nieuwe korpschef

Frederic Dauphin.
Updated: 10-05-2021 - 17:29

Frédéric Dauphin neemt na zes jaar dienst als korpschef afscheid van de politiezone Brussel-Noord (Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node). De veertiger gaat bij de Algemene Inspectie, die toeziet op de federale en lokale politie, aan de slag.

Dauphin nam in 2015 de fakkel over van de verongelukte David Yansenne. In de gemeenten Evere, Schaarbeek en Sint-Joost maakte de korpschef werk van meer verkeersveiligheid. Hij probeerde het politiekorps ook beter te verankeren in de lokale gemeenschap, door de banden met handelaren en buurtcomités aan te halen.

De eigengereide korpschef integreerde tijdens zijn tweevoudig mandaat ook de kennis van gelijkekansencentrum Unia om etnisch profileren aan te pakken. Met de hulp van Rainbow House beoogde Dauphin dan weer meer diversiteit binnen zijn korps. Al kwam de korpschef zelf ook in opspraak wegens vermeend mismanagement.

Cécile Jodogne, voorzitster van de politieraad, zit met gemengde gevoelens. "Ik ben trots en droevig tegelijk, want hij zette een respectvolle en professionele politiewerking neer", aldus Jodogne (Défi). "Hij was een uitzonderlijke korpschef. Het wordt een moeilijke uitdaging hem te vervangen, maar we maken er de komende weken werk van."

Dauphin behaalde de hoogste score bij de selectieproeven van de Algemene Inspectie. Binnen die organisatie gaat hij als auditcoördinator aan de slag. De politiezone Brussel-Noord verduidelijkt dat haar korpschef pas na de zomer vertrekt, en dat zijn functie zal opengesteld worden na de politieraad van 17 juni.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?