Politiezone Zuid krijgt bodycams vanaf oktober

© Photonews
| De bodycams bij de Brusselse politie.

Agenten van politiezone Zuid zullen vanaf begin oktober met bodycams de straat op gaan. Het gaat om een proefproject dat de politieraad vorige week heeft gestemd en dat na 6 maanden wordt geëvalueerd. Dat schrijft La Capitale.

Een deel van het politiekorps van de zone Zuid zal vanaf 1 oktober patrouilleren met bodycams waarmee de interventies gefilmd zullen worden. Daarvoor heeft de politiezone 40 bodycams aangeschaft, die de agenten ter hoogte van de borst of schouder zullen dragen wanneer ze op interventie zijn.

De betrokken gemeenteraden (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) moeten nog hun toelating geven voor het effectief filmen in de openbare ruimte.

Objectief klachten behandelen

Volgens de burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps (PS), kunnen dankzij de bodycams mogelijke klachten van betrokkenen achteraf objectief worden behandeld.

Gemeenteraadslid Giovanni Bordonaro (PTB-PVDA) betreurt dat de bodycams kunnen in- of uitgeschakeld worden door de politieagenten zelf. “Ik betwijfel dat politioneel geweld op deze manier aan het licht zal komen,” zegt Bordonaro aan La Capitale. “Opdat de bodycams effectief zowel de politieagent als burgers zouden beschermen, moeten de beelden toegankelijk zijn voor iedereen.”

Toch filmen de bodycams wel degelijk permanent. De beelden worden echter alleen opgeslagen wanneer een politieagent de registratieknop indrukt. Het beeldmateriaal dat in de 30 seconden ervoor werd gemaakt, wordt dan automatisch mee opgeslagen.

Ook in de andere politiezones, zoals Brussel Hoofdstad-Elsene, staan er proefprojecten met bodycams op stapel. 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?