Regering voert strijd op tegen corruptie bij politie en cipiers

Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo
© Belgaimage
| Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo.
© Belgaimage
| Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo.

De federale politie werkt aan een permanente screening van al het personeel, en dat gedurende de hele loopbaan. Dat moet dit jaar nog resulteren in een concreet voorstel aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Zo schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Tot nog toe wordt de integriteit van agenten enkel bij hun rekrutering gecheckt. In 2019 trok de inspectiedienst van de politie daarover aan de alarmbel. Ze sprak over "een directe bedreiging voor de democratie".

Meer infiltraties van criminelen

Sinds begin dit jaar belandden al vier medewerkers van politiezone Brussel-Zuid in de cel wegens integriteitsinbreuken, onder wie twee voor het doorspelen van informatie aan criminelen. Veiligheidsdiensten stellen dat het aantal infiltraties van criminelen in de politiekorpsen toeneemt.

Hoe ingrijpend de screening mag zijn, is nog niet duidelijk. Zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om inzage te krijgen in gegevens over financiƫle transacties en het vermogen van politiemensen? De onderhandelingen daarover met de vakbonden beloven aartsmoeilijk te worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?