| Een elektrische auto stond in brand op het niveau -3 van een garage aan het Centraal Station (februari 2022)

Roep om oplossingen nu aantal branden met elektrische auto's toeneemt

MDC
© BRUZZ
07/03/2022

In 2021 schoten vijf keer meer elektrische voertuigen in brand dan in 2020. Het gaat om branden die moeilijk te blussen zijn, voor grote voertuigen is bijvoorbeeld een container met water nodig. Extra materiaal kan helpen maar, ook preventie is noodzakelijk.

Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams-Belang) vraagt aandacht voor de stijging van het aantal branden met elektrische voertuigen. Hij vroeg de gegevens op bij de brandweer. Daaruit blijkt dat 19 elektrische transportmiddelen in 2021 brand veroorzaakten. In 2020 (toen er ook minder elektrische voertuigen rondreden) waren dat er slechts vier. Lootens-Stael meent dat de stijging toont dat er dringend nood is aan extra materiaal.

Elektrische voertuigen worden vaak geblust in een container gevuld met water. De brandweer beschikt momenteel over één exemplaar en gebruikt er een tweede van autobouwer Audi Brussels. “Wanneer er een voertuig in ondergedompeld is, kan deze container gedurende drie dagen tot een week niet meer elders worden ingezet,” zegt Lootens-Stael. "Door een stijgende populariteit (van elektrische voertuigen, red.), stijgt ook de nood aan geschikte uitrusting."

Oorzaak en gevolg aanpakken

Volgens de woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw moet naast de behandeling ook gekeken worden naar de oorzaak. “Zowel op Brussels als op federaal niveau deden we aanbevelingen waarmee ze nu aan de slag zijn. Hoe meer elektrische voertuigen er zullen rondrijden, hoe meer er preventief gehandeld moet worden. Bijvoorbeeld geen snelladers meer in openbare parkings, voertuigen dichter bij de uitgang en maximum op verdieping min 1 geparkeerd.”

Een extra container, specifiek voor elektrische voertuigen, zou zeker van pas komen, maar is uiteindelijk niet de enige oplossing volgens Derieuw. Hij legt uit dat containers slechts nodig zijn als de brand ontstond door een thermische reactie in de batterij. De containers zijn ook snel geïmproviseerd. Daarnaast dompel je kleine voertuigen zoals steps al gemakkelijk in een kleiner waterbad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni