| De scholen bereiden zich momenteel voor op drie scenario's, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA): een heropstart vanaf 20 april, een heropstart in mei, en het niet of nauwelijks nog heropstarten voor de zomervakantie.

Scholen bereiden zich voor op 'preteaching' na de paasvakantie

© BRUZZ - Belga
30/03/2020
Updated: 31/03/2020 08.02u

Als de scholen na de paasvakantie dicht moeten blijven, dan zullen de leerkrachten overgaan tot de 'preteaching' van nieuwe leerstof. Nathalie Jennes van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs (GO!) hoopt dat daar snel duidelijkheid over komt. 'Hopelijk weten we aan het einde van de week welke weg we na de paasvakantie inslaan." Het scenario met een heropening van de scholen op drie mei is op dit moment het meest waarschijnlijke.

Wegens de maatregelen tegen de coronapandemie die de Nationale Veiligheidsraad genomen heeft, zijn de scholen in heel het land nu al voor de derde week gesloten. Voorlopig gelden de maatregelen tot 19 april, de laatste dag van de paasvakantie. Mogelijk worden ze nog met twee weken verlengd, tot 3 mei.

'Leerlingen geboeid houden'

De scholen bereiden zich momenteel voor op drie scenario's, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA): een heropstart vanaf 20 april, een heropstart in mei, en het niet of nauwelijks nog heropstarten voor de zomervakantie.

"Als de scholen meteen na de paasvakantie niet heropenen, dan gaan de leerkrachten over tot 'preteaching', waarbij al nieuwe leerstof behandeld wordt", zegt minister Weyts maandag. "Het is belangrijk om de leerlingen geboeid te houden. Anders leren onze jongeren ook weinig bij, wat nefast is voor de onderwijskwaliteit."

Geen taken tijdens de paasvakantie

Als de scholen daarna opnieuw opengaan, wordt teruggekomen op deze leerstof. Zowel leerkrachten als ouders krijgen nog 'handvaten' over hoe ze met deze nieuwe fase in het afstandsleren zullen moeten omgaan, aldus Weyts, die niet wil dat er leerweken verloren gaan.

Nathalie Jennes van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs (GO!) hoopt dat daar snel duidelijkheid over komt. 'Hopelijk weten we aan het einde van de week welke weg we na de paasvakantie inslaan." Het scenario met een heropening van de scholen op drie mei is op dit moment het meest waarschijnlijke.

De paasvakantie wordt ondertussen behouden als een rustmoment voor leerkrachten en leerlingen. Twee weken lang zullen er geen taken vanop afstand doorgestuurd worden.

Tevreden vakbonden

De onderwijsvakbonden reageren tevreden op het preteaching-plan. Ze hameren wel op het herhalen van de leerstof wanneer de scholen eventueel zouden heropenen. Daarnaast pleiten ze voor een gestructureerde organisatie om verder digitaal les te geven.

De vakbonden zijn het erover eens dat geen enkele leerling uitgesloten mag worden. Om dat te garanderen vinden ze het belangrijk dat de leerstof wordt herhaald wanneer de scholen opnieuw open mogen. "We mogen er niet zomaar van uitgaan dat elk kind de nieuwe leerstof verwerkt krijgt", zegt Nancy Libert van de socialistische vakbond ACOD Onderwijs.

Bij de liberale vakbond VSOA Onderwijs verwijzen ze onder meer naar het plan om 10.000 laptops te verspreiden onder kansarme leerlingen. "Dat is een mooi initiatief, maar is niet sluitend. Dat garandeert niet dat we elke leerling mee zullen hebben", zegt voorzitter Marnix Heyndrickx.

Gezichtsuitdrukkingen

Om nieuwe leerstof aan te leren, moet erop worden toegezien dat de leerafstand zo klein mogelijk blijft, klinkt het verder. "Er zal altijd een verschil zijn tussen afstandsonderwijs en 'fysiek onderwijs'. Aan gezichtsuitdrukkingen in de klas kan je als leerkracht bijvoorbeeld heel goed zien of een leerling mee is", zegt Libert.

Om dat te bestendigen dringt VSOA er op aan dat er gestructureerd wordt gewerkt met slechts één online platform. "Dit om chaos te vermijden en het overzicht te bewaren. Dat is belangrijk voor de werkbaarheid, ook voor de leerkrachten", aldus Heyndrickx. "Voor sommige leerkrachten die niet gewend zijn aan het digitale leren is het een hele aanpassing. Ook daar moeten we rekening mee houden als de maatregelen doorlopen na de paasvakantie", aldus Libert. Voor praktische lessen moeten er nog oplossingen uit de bus komen, luidt het.

Paasvakantie: periode van rust

Om de leerlingen en leerkrachten niet te overbelasten, zal niet alle leerstof aangeleerd kunnen worden. "Tijd inhalen gaat niet. We zullen moeten bekijken welke doelen nog haalbaar zijn als de maatregelen verlengd worden", aldus Heyndrickx.

De leerkrachten moeten de ruimte worden gegeven om zich kunnen voorbereiden op de verschillende scenario's. Daarom moet de paasvakantie als een periode van rust gelden, zegt Marianne Coopman van het Christelijke Onderwijzersverbond (COV). Alle vakbonden zijn het daarover eens. "Met het oog op wat nog zal komen is die rust belangrijk", aldus Heyndrickx. "We gaan ongetwijfeld zware weken tegemoet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Onderwijs, corona, scholenplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni