Stad Brussel steekt handen uit de mouwen in opvangcentrum Thurn & Taxis

© KVDP
| Artsen Zonder Grenzen gaat de opvangcapaciteit van haar centrum voor daklozen en migranten aan Thurn & Taxis gevoelig opdrijven. Er is nu plaats voor 50 personen, maar dat aantal wordt bijna verdrievoudigd.

De Stad Brussel helpt mee in het verhogen van de capaciteit van het opvangcentrum voor daklozen en migranten van Artsen Zonder Grenzen aan Thurn & Taxis. Medewerkers van de stad steken deze donderdag en vrijdag de handen uit de mouwen om in het centrum 96 extra bedden op te stellen. Dat aantal kan daarna nog iets verder opgedreven worden tot een maximum van 150.

Het centrum aan Thurn & Taxis is opgericht om mensen zonder vast adres met een vermoeden van besmetting met het coronavirus in een quarantaineomgeving te kunnen plaatsen. Het gaat daarbij vooral om daklozen, maar ook migranten die ziek zijn of symptomen vertonen kunnen er terecht voor professionele medische begeleiding.

Van 50 naar bijna 150 bedden

Het centrum van 8000 vierkante meter is ter beschikking gesteld door Extensa (eigenaar van Thurn and Taxis) en zit momenteel aan een capaciteit van 50 bedden. Dat kan uitgebreid worden tot een maximum van 150 bedden indien nodig.

Het centrum wordt beheerd door daklozenorganisatie Samusocial en door het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen. Zij gaan deze donderdag en vrijdag over tot een eerste verhoging van de capaciteit met 36 bedden. Daar komen in een tweede fase nog eens 60 extra bedden bij.

Om die zo snel mogelijk op te stellen krijgen ze hulp van medewerkers van de Stad Brussel. En dat initiatief kwam vanuit het stadsbestuur en het personeel zelf. “De huidige situatie vraagt om samenwerking en solidariteit. We beseffen maar al te goed dat het risico op besmetting met het coronavirus hoger ligt bij mensen die op straat leven”, motiveert burgemeester Philippe Close (PS) de beslissing van de Stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?