Eerste dakloze coronapatiënten aangekomen in opvangcentrum Thurn & Taxis

© KVDP/BRUZZ
| In het opvangcentrum is plaats voor minstens 150 dakloze personen tijdens deze coronacrisis.

Vijf dakloze personen die symptomen vertonen van covid-19 zijn vrijdag ontvangen in het triagecentrum van Artsen Zonder Grenzen op de site van Thurn & Taxis. Later op de dag zouden nog zestien andere personen aankomen.

Dat laat Artsen Zonder Grenzen weten aan persagentschap Belga. De medische ngo baat het opvangcentrum uit in samenwerking met Samusocial en het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen.

Artsen en humanitaire organisaties kunnen dakloze personen – in principe van eender waar in België – naar het triagecentrum sturen, als zij een besmetting met het coronavirus vermoeden. Momenteel telt het centrum 58 bedden, maar die capaciteit kan opgetrokken worden tot 150 indien nodig. Het is bedoeld voor mensen die in quarantaine moeten verblijven, maar die geen vast adres hebben.

Net als in het opvangcentrum van het Rode Kruis geldt dat wie er erg aan toe is, wel degelijk naar een Belgisch ziekenhuis kan worden gebracht. Het triagecentrum vangt dakloze personen op die niet gehospitaliseerd hoeven te worden, maar wel symptomen van covid-19 vertonen en dus in isolatie moeten blijven.

Wie aankomt in het triagecentrum, wordt meteen medisch gecontroleerd en kan er gebruikmaken van sanitaire voorzieningen. Ze krijgen een ‘welkomspakket’ met extra kledij en papieren zakdoeken en krijgen een eigen bed toegewezen. In het centrum is ook een keuken, wasruimte en vrije tijdszaal ingericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?