Artsen zonder Grenzen vangt daklozen met symptomen op in Thurn & Taxis

© Bastin & Evrard
| Thurn & Taxis, na de renovatiewerken.

Personen die op straat leven en symptomen van corona vertonen, kunnen vanaf eind deze week terecht in een nieuw opvangcentrum in de gebouwen van Thurn & Taxis. Artsen zonder grenzen zorgt er voor minstens 150 bedden tot eind april.

Vorige week had de medische ngo al aangekondigd dat ze een triagecentrum zouden openen voor 50 personen, maar dat aandeel is nu aanzienlijk opgetrokken. Dankzij een partnerschap met Extensa, de ontwikkelaar achter Thurn & Taxis, kunnen zij de expositieruimtes aan de Havenlaan gratis gebruiken.

“Voorlopig tot eind april, maar dat kan verlengd worden”, legt woordvoerster Céline Ronquetti van Artsen Zonder Grenzen uit. “Het doel is om mensen die op straat leven te beschermen tegen het coronavirus. Enerzijds door wie symptomen vertoont, af te zonderen. Anderzijds door wie effectief besmet is, te verzorgen.”

Behalve Artsen Zonder Grenzen werken ook de partnerorganisaties van de humanitaire hub mee aan het project. Het gaat concreet om Dokters van de Wereld, de Franstalige afdeling van het Rode Kruis, SOS Jeunes, het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen en tenslotte Samusocial. Zowel daklozen, asielzoekers als transmigranten kunnen er terecht.

Het centrum dient niet als vervanging van de humanitaire hub aan het Noordstation, maar als aanvullend triagecentrum tijdens de coronacrisis. “De hub blijft bestaan voor andere medische zorgen en voor andere hulpverlening”, verzekert Ronquetti. Ook het triagecentrum van het Rode Kruis in de Trierstraat blijft behouden.

Geen subsidies

Momenteel is het centrum in opbouw en worden de bedden in de gebouwen geplaatst. “We hopen er 150 te kunnen plaatsen, eventueel 160”, zegt woordvoerder Ismael Boukamher van Extensa. “Wij wilden het initiatief van Artsen zonder Grenzen verwelkomen in onze expositieruimtes. In eerste instantie tot eind april, maar afhankelijk van de pandemie kunnen we dat verlengen.”

Het centrum zal eind deze week of begin volgende week openen. De praktische details zullen morgenochtend worden bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht.

Het nieuwe triagecentrum valt weliswaar niet onder de federale steunmaatregelen voor de coronacrisis. Sinds maandag geldt voor andere triageposten in ons land een financiële ondersteuning vanwege het riziv. Huisartsen die patiënten controleren op het coronavirus krijgen in zo’n centrum een vaste vergoeding, om het hele proces administratief te vereenvoudigen.

Het nieuwe initiatief van Artsen zonder Grenzen krijgt daarentegen geen overheidssteun en wordt bekostigd door de ngo zelf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?