| la Plaine

Studente verkracht op ULB-campus: verdachte al eerder veroordeeld

AD, RF, SD
© BRUZZ
04/01/2023
Updated: 05/01/2023 11.50u

Een 21-jarige studente is vorige week woensdag het slachtoffer geworden van seksueel misbruik op een ULB-campus in Elsene. Een verdachte werd intussen opgepakt op 1 januari en moet op 6 januari voor de raadkamer verschijnen, zegt het Brussels parket aan BRUZZ. De verdachte is Yannick F.D., een 23-jarige dakloze die recent is vrijgekomen uit de gevangenis. Het parket bevestigt dat de man al eerder werd veroordeeld door de correctionele rechtbank.

Op woensdag 28 december werd een 21-jarige studente omstreeks 20.45 uur seksueel misbruikt op een pad op ULB-campus La Plaine in Elsene.

Volgens de vader van het slachtoffer was de dader “op de hoogte van het gebrek aan veiligheidsmaatregelen op de campus” en zou hij “gewacht hebben op een prooi langs het hoofdpad dat studenten gebruiken om naar de studieruimtes te gaan die de ULB hun tijdens de blokperiode ter beschikking stelt”, getuigt hij in La Dernière Heure.

"Hij greep mijn dochter en sleepte haar vervolgens enkele meters van het pad af, in totale duisternis", aldus de vader. Rond kwart over negen ‘s avonds zou het slachtoffer naar huis zijn vertrokken, vlakbij de Fraiteurbrug. “Ze schreeuwde, bloedde, haar kleren waren gescheurd en ze zakte volledig in elkaar. Ik begreep meteen dat ze verkracht was," getuigt de vader. "Ik heb geprobeerd om naar de campus te rennen om die man te pakken, maar hij was al ontsnapt.”

Onderzoek loopt

De ouders van het slachtoffer belden meteen de ambulance, die haar naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld van Brussel brachten. “Dit is een diep, psychologisch trauma dat haar voor de rest van haar leven zal beïnvloeden”, aldus de vader.

Het slachtoffer diende een klacht in. Het onderzoek naar de feiten loopt en er werd een onderzoeksrechter aangesteld. Het slachtoffer zou inmiddels een advocaat hebben aangesteld om haar belangen te verdedigen.

De ULB heeft kort gereageerd op het voorval. "Zodra we op de hoogte waren van de aanval, hebben de universiteitsautoriteiten contact opgenomen met het slachtoffer. Bewakingsagenten zorgen dagelijks voor de veiligheid van onze campussen en de veiligheidsmaatregelen worden versterkt tijdens evenementen", zegt Ophélie Boffa, woordvoerster van de ULB aan La Dernière Heure. Ze voegde eraan toe dat de universiteit geen verder commentaar wilde geven "zolang het onderzoek loopt".

Veiligheid op de campus

Volgens de vader van het slachtoffer is er een gebrek aan veiligheidsmaatregelen op de campus. "Tijdens de blokperiode zijn we met gemiddeld vier bewakingsagenten op de campus, 24 op 24 uur", reageert een bewakingsagent, "maar het is hier ook erg groot, dus we kunnen dit nooit helemaal voorkomen."

Volgens de bewakingsagenten is het hoofdpad wel degelijk verlicht, maar is het slachtoffer meegesleurd naar een donkere plek.

Dader gekend bij justitie

Het parket van Brussel bevestigt intussen dat er een aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd tegen een verdachte. De man, geboren in het jaar 1999, werd op 1 januari opgepakt en verschijnt 6 januari voor de raadkamer, zegt woordvoerster Sarah Durant. Het parket onthoudt zich van alle verdere commentaar.

Het zou gaan om Yannick F.D., een 23-jarige dakloze van Ivoriaanse nationaliteit, schrijft het Nieuwsblad. Hij zou vorig jaar veroordeeld zijn omdat hij in Oudergem een dakloze man zo zwaar had toegetakeld dat die een week nadien overleden is. Hij zou zijn slachtoffer geslagen hebben met een ijzeren staaf en overgoten hebben met zuur.

De rechter vond destijds dat het niet om moord ging, maar om slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Yannick F.D. kreeg dertig maanden cel. Hij kwam in augustus 2022 al vrij, enkele weken na zijn proces omdat hij enige tijd in voorhechtenis had gezeten.

Het Brussels parket bevestigt dat de verdachte gekend is binnen justitie en hij in het verleden al werd veroordeeld door de correctionele rechtbank.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni