Taskforce onderzoekt vaccinatie jeugd vanaf vakantie

Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor
© Photonews
| Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor (in de VS)
© Photonews
| Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor (in de VS)

Zestien- en zeventienjarigen zouden mogelijk in de grote vakantie al een coronavaccin kunnen krijgen. Dat scenario bespreekt de Taskforce Vaccinatiestrategie, die een advies voorbereidt over coronavaccins voor kinderen en jongeren, zo staat maandag in De Morgen.

"Dat ook minderjarigen die een vaccin willen dat moeten kunnen krijgen, is voor de Taskforce al langer duidelijk", zegt Pierre Van Damme (UAntwerpen), vaccinoloog en lid van de Taskforce. "In theorie zou je de zestien- en zeventienjarigen al vanaf de grote vakantie een Pfizer-vaccin kunnen bieden."

Als de vaccinatiecampagne op schema blijft, zijn de achttienplussers tegen midden juli immers gevaccineerd. En het Pfizer-vaccin kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA al toestemming voor deze leeftijden.

Na de zestien- en zeventienjarigen komen logischerwijs de jongere tieners aan de beurt. Pfizer heeft zonet onderzoeksresultaten bij het EMA ingediend die tonen dat het vaccin bij twaalf- tot vijftienjarigen erg goed werkt. Als het EMA hierover eveneens toestemming geeft, kunnen ook deze pubers mogelijk al vanaf september een Pfizer-prik krijgen. Ook bij Johnson Johnson, AstraZeneca en Moderna lopen nu trials bij jongeren en kinderen.

De beslissing ligt bij de politiek, maar wetenschappelijk zien de experts geen argumenten om kinderen en jongeren niet te vaccineren. "Anders laat je ongeveer 2 miljoen mensen ongevaccineerd en dat maakt het een stuk moeilijker om de groepsimmuniteit van 70 à 80 procent gevaccineerden te bereiken", zegt Van Damme.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?