Dreigingsniveau 4: waarom de ene school dicht is en de andere niet

JB
© BRUZZ
17/10/2023
Updated: 17/10/2023 17.43u

De ene school dicht, de andere niet. Ondanks het dreigingsniveau 4 dat van kracht is, is er vandaag geen eenduidigheid over het openhouden van de Brusselse scholen na de terreuraanslag van maandagavond waarbij twee mensen het leven lieten. Daar zijn twee redenen voor: scholen en kinderen vormen volgens premier De Croo geen dreiging, en het katholieke onderwijsnet en het Gemeenschapsonderwijs hanteren een verschillende aanpak om zulke situaties aan te pakken.

Hoewel premier Alexander De Croo (Open VLD) in een persconferentie deze ochtend benadrukte dat een bevel om de scholen te sluiten niet aan de orde is, hebben de verschillende onderwijskoepels en schoolbesturen beslist om dat wél te doen.

Zo houdt het Gemeenschapsonderwijs in Brussel vandaag uit veiligheidsoverwegingen de deuren van al zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten.

“Omdat we na contact met Staatsveiligheid maandagavond begrepen dat het nog uren zou kunnen duren vooraleer er advies zou komen, hebben we de beslissing zelf genomen. De veiligheid van onze leerlingen en het personeel is onze topprioriteit”, zei Brussels GO!-woordvoerder Karin Struys daarover aan BRUZZ.

Directeurs van de scholen en leidinggevenden in de crèches van het Gemeenschapsonderwijs in Brussel zijn vandaag wel op post. “We nemen immers aan dat niet alle ouders en kinderen op de hoogte waren.” Ook de scholengroep Sint-Goedele Brussel houdt bovendien haar scholen gesloten.

Karin Struys van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Afstandsonderwijs

Bij het katholiek onderwijs is het verhaal net iets minder eenduidig. “Het katholieke onderwijsnet is een netwerk van scholen. Dat betekent dat in dit geval de schoolbesturen zelf beslissen of de leerlingen vandaag welkom zijn”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, in een reactie aan BRUZZ.

“Wat wij wel kunnen doen, is een advies formuleren aan onze schoolbesturen. Wat dat betreft, hebben we het duidelijke advies van de premier gevolgd. Al houdt dat niet tegen dat ik uiteraard begrijp dat bepaalde katholieke scholen naargelang hun context en leerlingenpubliek andere beslissingen nemen.”

Want het merendeel van de basis- en middelbare scholen van het katholieke net in Brussel, zoals het Sint-Jan-Berchmanscollege, ontvangt vandaag wel gewoon leerlingen, of schakelt – in het geval van secundaire scholen – over naar afstandsonderwijs. “Bij het lager onderwijs is dat anders en hoor ik dat sommige scholen wat minder leerlingen op de klasbanken tellen. Maar ze zijn open.”

‘Onnodige verplaatsingen vermijden’

In het hoger onderwijs blijven de verschillende afdelingen van de Erasmushogeschool dan weer gesloten.

"We volgen de aanbevelingen van de overheid op en vermijden onnodige verplaatsingen in en naar Brussel", zegt Erasmushogeschool Brussel in een mededeling. Er zullen in de voormiddag geen lessen of andere onderwijsactiviteiten plaatsvinden. In de namiddag zullen eventuele lesactiviteiten plaatsvinden online.

Ook de VUB en de Brusselse locaties van de KU Leuven organiseren afstandsonderwijs.

“Er is geen concrete dreiging naar scholen en kinderen toe”

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

‘Allerlaatste middel’

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zijn er hoe dan ook geen aanleidingen om scholen op slot te houden.

"We blijven waakzaam, maar er is - op basis van de directieven van onze veiligheidsdiensten - geen aanleiding tot een algemene sluiting van de scholen binnen of buiten Brussel”.

“Ik had ter zake ruggespraak met zowel de premier als mijn collega van de Franse Gemeenschap. Als je weet hoe groot de impact is van een veralgemeende sluiting van scholen, in de eerste plaats voor onze kinderen zelf, dan weet je ook dat dit echt het allerlaatste middel is", aldus Weyts.

‘Geen concrete dreiging’

Nochtans is het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gisterenavond na de aanslag opgekrikt tot vier, het hoogste niveau. Dat wil echter niet zeggen dat er een algemene richtlijn is voor scholen in Brussel, klinkt het bij een woordvoerder van het Crisiscentrum.

“De veiligheidsmaatregelen worden bij elke situatie anders bekeken. Elke dreiging en context zijn anders, dus zodra we van het OCAD (het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, red.) de dreigingsevaluatie krijgen, wordt er nagegaan welke maatregelen nodig zijn om die dreiging in te perken. In dit geval is er geen concrete dreiging naar scholen en kinderen toe.”

Later vandaag zit de Nationale Veiligheidsraad samen. Het dreigingsniveau wordt vandaag immers opnieuw bekeken en zal mogelijk aangepast worden. Op basis van wat er beslist wordt, zullen de scholen wellicht bekijken of zij woensdag al dan niet openen.

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni