Terrorisme-expert na mesaanval Parijs: 'Ik vier oudejaar al zeker niet in Brussel'

© BRUZZ
04/12/2023

Na de mesaanval in Parijs is het volgens terreurexpert Pieter Van Ostaeyen (KU Leuven) zeer realistisch om te zeggen dat er ook bij ons nog aanslagen te verwachten vallen. Dat zegt hij in een interview met HLN. 'Ik vier oudejaar al zeker niet in centrum Brussel.'

Een 26-jarige Frans-Iraniër die gekend was als voor zijn radicale islamisme stak zaterdagavond een Duits-Filipijnse toerist dood in Parijs. Volgens professor Pieter Van Ostaeyen zit Europa daarmee volop in een nieuwe “golf van terreur”.

Hij verwijst daarbij naar de aanslag in oktober op een leraar in het Noord-Franse Arras en de recente schietpartij in Brussel vlak voor de voetbalmatch België-Zweden. “Het is zeer realistisch om te zeggen dat er nog zullen volgen”, klinkt het. “Ik vind het daarom ook zeer goed dat het OCAD (het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse) het dreigingsniveau heeft bijgesteld naar 3.”

Volgens Van Ostaeyen zal de aanval in Parijs andere extremisten inspireren om iets gelijkaardigs te doen. “Ook met wat er nu in Gaza gebeurt, kun je er zeker van zijn dat er meer aanslagen zullen volgen. Massabijeenkomsten zijn daarbij doelwitten bij uitstek. Ik heb daarstraks met mijn vriendin overlegd waar we oudejaarsavond gaan spenderen en ik kan je één ding zeggen: centrum Brussel gaan we zeker niet doen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie