Aanslag Zweedse voetbalsupporters op 16 oktober 2023 aan de Ieperlaan: de politie schoot de dader neer in een café in de Van Ooststraat in Schaarbeek

| De politie schoot Lassoued neer in een café in de Van Ooststraat in Schaarbeek.

Topman federale politie over aanslag 16 oktober: 'Nulrisico bestaat niet'

© Belga
09/01/2024

De federale politie verbetert de interne communicatie naar aanleiding van de aanslag in Brussel op 16 oktober, maar een nulrisico bestaat niet. Dat heeft commissaris-generaal van de federale politie Eric Snoeck dinsdag gezegd in de Kamer. "Het is onmogelijk om alle potentiële daders op te sporen, de juiste maatregelen te nemen op het juiste moment en 100 procent te waarborgen dat er geen terreuraanslagen zullen gebeuren."

Commissaris-generaal Snoeck en bij uitbreiding de bredere politietop kwamen dinsdagvoormiddag in de Kamercommissies Justitie en Binnenlandse Zaken tekst en uitleg geven over de aanslag van 16 oktober. De Tunesiër Abdesalem Lassoued schoot toen in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters dood. Naderhand bleek dat Tunesië in augustus 2022 al om zijn uitlevering vroeg, maar dat dossier raakte zoek op het parket van Brussel.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukte na de aanslag al dat de politie alle procedures had gevolgd. De politietop bevestigde dat relaas dinsdag, al benadrukte Snoeck wel dat de informatie onvolledig is zolang het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten in ons land, de zaak nog onderzoekt. Desalniettemin zijn er volgens de politiebaas wel verbeteringen mogelijk op vlak van communicatie om de risico's op terreur te beperken.

"We hebben te maken met misschien wel duizenden mogelijke daders. Het is onmogelijk om ze allemaal op te sporen en 100 procent te waarborgen dat terreuraanslagen niet zullen gebeuren"

Eric Snoeck, commissaris-generaal van de federale politie

De federale politie werkt onder andere aan betere informaticasystemen en -uitrustingen voor de onderzoekers. Voor de Directie van de internationale politiesamenwerking (CGI), die volgens chef Simon Verdegem elke dag gemiddeld 1.600 berichten manueel moet verwerken, betekent dat een automatisch systeem voor internationale informatieuitwisseling vanaf juni.

Toch is het onmogelijk om alle risico's uit te sluiten, benadrukte commissaris-generaal Snoeck. "We hebben te maken met honderden en misschien wel duizenden mogelijke daders. Het is onmogelijk om ze allemaal op te sporen, de juiste maatregelen te nemen op het juiste moment en 100 procent te waarborgen dat terreuraanslagen niet zullen gebeuren, zeker in een democratische staat."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni