Twee nieuwe testcentra in Molenbeek en Schaarbeek op komst

© Belgaimage
| Brussel krijgt er binnen twee weken opnieuw twee Covid-19-testcentra bij.

Volgende week dinsdag opent een nieuw, gewestelijk testcentrum in de sporthal Heyvaert in de gemeente Molenbeek, goed voor 400 coronatests per dag. Enkele dagen later zal bovendien nog een tweede testcentrum openen in de gemeente Schaarbeek. De locatie is al bekend: de sportzaal van voetbalclub Crossing Schaarbeek, die nu toch ongebruikt is.

Dat het Schaarbeekse testdorp in de zalen van voetbalclub Crossing zal openen, schrijft La DH woensdag en wordt aan BRUZZ bevestigd door burgemeester Cécile Jodogne (Défi). Het nieuwe testcentrum zal over ongeveer twee weken openen, maar er is nog geen precieze datum. “We willen na de heropening van de scholen kunnen beginnen”, zegt Jodogne.

Jodogne is blij dat de gemeente eindelijk een eigen testcentrum kan openen, dat coherent beheerd zal worden door het Brussels gewest. Inge Neven, hoofd van die gewestelijke gezondheidsinspectie, bevestigt dat het testcentrum in Schaarbeek “binnenkort” opent en spreekt over "eind volgende week".

Begin volgende week, dinsdag 3 november, neemt het Gewest bovendien het beheer van het gemeentelijk testcentrum van Molenbeek over. Het centrum blijft op de huidige locatie in de sporthal Heyvaert langs de Nijverheidskaai, waar de gemeente twee weken geleden het eerdere centrum van de Ninoofsesteenweg naartoe had verhuisd. Vanuit het Gewest wordt nog gezocht naar een nieuwe locatie om op langere termijn te kunnen blijven.

"We zijn blij dat het Gewest het beheer in handen neemt, want momenteel moeten we alles nog zelf organiseren en bekostigen", zegt woordvoerder Rachid Bargouthi van Molenbeeks burgemeester Cathérine Moureaux (PS). Het Gewest belooft de testcapaciteit in de Nijverheidskaai volgende week al op te schalen naar 400 tests per dag. Ook in de sporthal van Crossing Schaarbeek is het de bedoeling om elke dag tot 400 tests te kunnen verwerken.

Zeven testcentra

De keuze voor sporthallen is handig omdat de sportinfrastructuur momenteel toch niet gebruikt mag worden voor trainingen, gezien de coronamaatregelen. Aan Crossing Schaarbeek is er een parking en voldoende plaats om iedereen veilig te laten aanschuiven. Het Rode Kruis zal het Schaarbeekse centrum coördineren en het labo van het Brugmannziekenhuis staat in voor de verwerking van de tests. Het centrum is open voor inwoners van binnen en buiten Schaarbeek en dat zes dagen op zeven.

Met de komst van het Schaarbeekse en Molenbeekse testcentrum heeft het Gewest binnenkort zes van de zeven beloofde testdorpen in heel Brussel geopend. Het zevende testdorp zal in Anderlecht nabij de parking van Bizet komen te liggen, maar daarvoor is nog geen openingsdatum bekend. De bedoeling is om uiteindelijk tot 9.000 tests per dag te kunnen verwerken in alle Brusselse testcentra opgeteld.

De andere testdorpen zijn al geopend in de Pachecolaan, aan metrohalte Merode in Etterbeek, tramhalte Albert in Vorst en aan de parking van Paleis 12 aan de Heizel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?