Twee wagens in brand gestoken op de Zuidlaan

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 9 september 2020
Updated: 09-09-2020 - 16:30

In de Zuidlaan hebben onbekenden in de nacht van dinsdag op woensdag twee wagens in brand gestoken. Bij de branden vielen geen gewonden en bij het blussen deden zich geen incidenten voor.

Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt aan onze redactie bevestigd door de Brusselse lokale politie.

De eerste brandstichting vond omstreeks 22.30 uur plaats in de Zinnikstraat. Daar staken de daders enkele vuilniszakken in brand. De brandweer kon het vuur blussen maar de vlammen beschadigden ook de voorgevel van een woning.

Een klein uur later, rond 23.30 uur, werd dan brand gesticht in twee geparkeerde wagens op de Zuidlaan, ter hoogte van huisnummer 100. Beide voertuigen gingen in de vlammen op, maar ook hier vielen geen gewonden.

uitgebrande auto Zuidlaan
© Kevin Van den Panhuyzen

Het labo van de federale politie is op beide plaatsen afgestapt voor een sporenonderzoek, maar voorlopig zijn nog geen verdachten geĆÆdentificeerd. Het is ook nog niet duidelijk of er een verband is tussen beide feiten.

Reeks autobranden

Het is niet de eerste onrustige nacht in het centrum van Brussel. Sinds vrijdagavond tot nu werden al meerdere vuilnisbakken en auto's in brand gestoken in de Marollen en kwam het zelfs tot geweld tegen politie en brandweer. De brandstichting in de Zuidlaan was niet ver van de Marollen, op enkele straten verwijderd van het Vossenplein.

"Gezien het gaat om gelijkaardige feiten op korte tijd, is het een logische piste om naar een verband te zoeken", zegt politiecommissaris Olivier Slosse van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene daarover aan BRUZZ. "Het zou bijvoorbeeld om imitatiegedrag kunnen gaan, maar op dit moment kan ik dat niet bevestigen of ontkennen, want het onderzoek is nog bezig. Het is wel belangrijk te vermelden dat er geen bijkomende misdrijven zijn gepleegd tijdens de interventie: noch wij, noch de brandweer zijn bekogeld of aangevallen. Het gaat hier enkel om materiƫle schade."

Twee minderjarigen

Het onderzoek naar de incidenten van afgelopen weekend wordt gevoerd door het parket van Brussel. Dat maakt intussen bekend dat er zaterdag alvast twee minderjarigen zijn opgepakt in de Marollenwijk, omwille van verboden wapendracht en gewapende weerspannigheid. "Deze twee minderjarigen zijn niet gekend bij het gerecht", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. "In dit stadium ontkennen ze niet dat ze op de plaats aanwezig waren, maar ze ontkennen dat ze projectielen hebben gegooid. De jeugdrechter heeft beslist om ze onder begeleiding van de dienst voor jeugdbescherming en onder voorwaarden bij hun familie te houden."

Over de verschillende branden en het geweld tegen ordediensten op zondag-, maandag- en dinsdagavond is het onderzoek nog lopende. "Na op de hoogte te zijn gebracht van deze feiten, heeft het parket van Brussel verschillende onderzoeksopdrachten bevolen, zoals de analyse van de camerabeelden, het verslag van het laboratorium van de federale politie dat ter plaatse is geweest en een buurtonderzoek", aldus Goeman.

Uitgebrande auto Zuidlaan
© Kevin Van den Panhuyzen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?