| Philippe Fatien, mede-eigenaar van Madame Moustache, meet de schade op na de brand.

Uitbater Madame Moustache na grote brand: ‘Niet zeker of we kunnen heropenen’

Nena Langloh
© BRUZZ
29/09/2022

Een brand heeft afgelopen vrijdag de populaire nachtclub Madame Moustache aan de Vismarkt in Brussel in lichterlaaie gezet. Mede-uitbater Philippe Fatien meet nu de schade op. “Het kan nog een jaar duren voor we weten of we überhaupt kunnen heropenen.”

We ontmoeten Fatien voor de deuren van zijn nachtclub Madame Moustache op de Brandhoutkaai. De knoppen van de iconische voordeur, beschermd erfgoed, zijn met politietape afgeplakt. Na de uitslaande brand afgelopen vrijdag is het gebouw bijna volledig vernield. Er is instortingsgevaar en er komt asbest vrij. In het plafond boven de dansvloer zit een enorm gat. Wie door de ramen kijkt, ziet het licht zo binnen schijnen. “Als het regent, regent het binnen,” zegt Fatien. “Dat zal voor nog meer schade zorgen.”

Na zijn yogales keerde Fatien vrijdagmiddag uitgerust terug naar Madame Moustache. Samen met zijn assistent zat hij in zijn kantoor op de eerste verdieping van de club, waar ze hun lunchplannen maakten, toen ze plots een brandgeur opmerkten. “We zijn onmiddellijk naar beneden gegaan om te kijken wat er aan de hand was,” vertelt hij. Daar zag hij blauwe rook, een teken van kortsluiting. Die was ontstaan in de lichtinstallatie boven de bar. “We zagen vlammen en de grond was bestrooid met gebroken spiegelglas dat van de lichtinstallatie kwam,” vertelt hij.

“We zagen vlammen en de grond was bestrooid met gebroken spiegelglas"

Uitbater Philippe Fatien

Met ingehouden adem proberen ze het vuur te blussen, maar als de twee brandblussers leeg zijn, vluchten ze naar buiten. Geen seconde te vroeg, want op dat moment zijn de vlammen al enorm en slaat de brand uit de ramen, “net zoals in de films”. Eenmaal buiten bellen ze de hulpdiensten. “Die waren ongelooflijk snel. Binnen de vijf minuten stonden ze al aan de voordeur, twee minuten later hadden ze hun ladders al klaargezet en waren ze binnen,” zegt hij. De brand maakt, met uitzondering van het gebouw en zijn inboedel, geen slachtoffers.

Pas gerenoveerd

Fatien is zwaar getroffen door de brand. Hij had net grote renovatiewerken laten uitvoeren om na de coronacrisis een frisse start te maken. De bar, de dansvloer, het geluidssysteem en de lichten werden allemaal vernieuwd. Op de eerste verdieping maakte hij nieuwe zalen waar 120 mensen in passen. Het plan was om er beneden een feestruimte van te maken en boven een chillruimte. Daar blijft nu bijna niets meer van over.

“Onze agenda stond tussen september en februari bomvol,” zegt hij. “Uitgerekend nu is de periode dat alles weer tot leven komt in de club. Studenten beginnen terug aan het academiejaar en mensen komen terug van vakantie. Daar gaan we niet van kunnen profiteren.” De teleurstelling is groot.

madame_moustache_binnenin.jpeg

| De schade in de zaak is groot.

‘Heropening is onzeker’

Voor ze met de herstellingswerken kunnen beginnen, moet er nog een lang en ingewikkeld protocol aan vooraf gaan. “Het is nu afwachten. Voor de verzekering kan tussenkomen, moeten experten het gebouw nog inspecteren,” zegt hij. Een concrete datum kan hij daar niet op plakken. “Ze spreken van maanden of een jaar. Pas dan kunnen we verdere beslissingen nemen.” Omdat de façade van het gebouw beschermd erfgoed is, duurt het protocol nog langer.

Er bestaat zelfs een kans dat Madame Moustache de deuren zal moeten sluiten op de locatie waar de club nu al twaalf jaar thuis is. Volgens Fatien is het in dat geval mogelijk om naar een andere plek te verhuizen, hoewel hij daar tegenop ziet. “Ik hou van deze locatie. De Sint-Katelijnekerk is net gedeeltelijk vernieuwd en ik vond het fantastisch om ernaar te kijken vanuit mijn kantoor.”

“We hebben al veel tegenslagen gehad. Na de aanslagen in Parijs kregen Molenbeek en Brussel een negatief imago, dus was er minder toerisme. De voetgangerszone heeft ons cliënteel ook beïnvloed. Tijdens de coronacrisis stonden we op het randje van een faillissement. Door de inflatie en de energiecrisis hebben we ook minder klanten,” zegt hij. “En nu de brand. Maar we zijn altijd optimistisch gebleven. Het zijn hindernissen die we elke keer weer hebben overwonnen.”

De brandweer had de handen vol tijdens de bluswerken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni