Uitbaters El Café en Waff reageren voor het eerst: 'Nooit iets willen verbergen'

Oktober 2021 manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen Oktober 2021 manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen
© Bart Dewaele
| Oktober 2021: manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen.
© Bart Dewaele
| Oktober 2021: manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen.

De directie van El Café heeft voor het eerst op sociale media gereageerd op de aantijgingen tegen een barman van Café Waff. De man zou verschillende vrouwen gedrogeerd en verkracht hebben in het café. De uitbaters kregen felle kritiek op sociale media, omdat ze de barman omwille van de hele kwestie zouden hebben overgeplaatst naar El Café, een andere bar in de buurt. Dat ontkent de directie.

Donderdag werd in de marge van de gemeenteraad van Elsene een nieuwe mars tegen seksueel geweld georganiseerd. Het was al de tweede betoging in de gemeente sinds op sociale media getuigenissen binnenstromen over verkrachtingen in Brusselse cafés.

Tegen een barman van café Waff en El Café , aan de begraafplaats van Elsene, zijn verschillende klachten ingediend. Daarop heeft het bestuur van El Café vrijdag via Facebook een communiqué de wereld ingestuurd. De uitbaters laten weten hun 'volledige steun aan de slachtoffers' te betuigen.

Geen bewuste overplaatsing

Het bestuur ontkent echter dat de barman in kwestie van café Waff naar El Café werd overgeplaatst 'om zedenfeiten te verdoezelen'. "Velen hebben ons bekritiseerd omdat wij de barman van de ene bar naar de andere hebben overgeplaatst. Dat had in geen geval iets te maken met eventuele aantijgingen tegen hem. We hebben nooit iets willen verbergen."

De uitbaters beweren niet op de hoogte geweest te zijn van de klachten tegenover de barman. "Op geen enkel moment werden wij door de politie op de hoogte gebracht van een lopend onderzoek.. De klachten tegenover een medewerker van een etablissement zijn immers pas toegankelijk eenmaal het onderzoek is afgerond."

Glasbeschermers

"We hebben urenlang gepraat met het volledige barteam. We willen een voorbeeldige bar zijn, waar iedereen zich volkomen en legitiem veilig moet voelen", klinkt het nog.

De uitbaters laten ook weten dat ze bekijken welke maatregelen ze kunnen nemen om problemen te voorkomen, zoals glasbeschermers om te voorkomen dat men gedrogeerd wordt zonder het te weten, bewakingscamera's in bepaalde zones van de bar, permanente opleiding van het personeel over hoe met dit soort situaties moet worden omgegaan, collectief overleg met nachtclubs, slachtoffers en bevoegde autoriteiten om de slachtoffers zo goed mogelijk te helpen, drugstests in de etablissementen, en een duidelijke communicatie.

"Deel met ons uw ideeën en suggesties voor een wereld waarin vrouwen veilig kunnen dansen", besluit de directie van El Café.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?