Hoofdingang van het UZ Jette

UZ Brussel distantieert zich van arts die virologen in twijfel trekt

EC
© Belga - BRUZZ
31/07/2020

Een arts van het Universitair Ziekenhuis in Jette heeft deze week een open brief gepubliceerd op de website www.viruswaanzin.be. Daarin hekelt hij de expertise van de virologen en experten die dagelijks worden opgevoerd in de media en stelt hij zich vragen bij het nut van de mondmaskers. Het UZ laat vrijdag weten zich volledig te distantiëren van de uitlatingen van de dokter.

Het gaat over dokter Frank Van Tussenbroek, afdelingshoofd Angio en Neuro Interventionele Radiologie in het UZ Brussel. Die publiceerde woensdag een open brief op de website www.viruswaanzin.be, gericht aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). De website is een verzameling van artikels die beweren "alle feiten rondom de coronacrisis boven water laten komen", maar bovenal zeer kritisch over de aanpak van de coronacrisis door virologen en de Belgische politici. De openbare Facebookgroep van de site telt 5.600 leden. In de groep worden ook artikels gedeeld van anti-vaccinatiebewegingen, die het nut van vaccins in twijfel trekken.

In de open brief schrijft dokter Van Tussenbroek zijn frustratie neer over hoe de overheid en politici blindelings de experts volgen in hun benadering en adviezen over COVID-19. "Wanneer zien de burgers en de politici in dat deze mensen geen experts in deze zijn? ", stelt hij zich de vraag. De brief is getiteld: 'Zo hoort u het ook eens van een arts...'. Het medisch vakblad Medi-Sfeer noemt de brief alvast "de perfecte brandstof voor al diegenen die geloven in een samenzweringstheorie als het gaat over Covid-19."

Mondmaskers

In de brief moeten onder meer Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Herman Goossens het ontgelden, net als de media - die deze experts volgens hem te vaak een podium hebben gegeven. "Plots zie ik uit alle hoeken artsen, vooral professoren in virologie, microbiologie, epidemiologie, vaccinologie en zelfs biostatistici opduiken met allemaal hun 'expertise'", schrijft Van Tussenbroek. "In de eerste plaats zou ik willen stellen dat al deze mensen eigenlijk nooit met patiënten in contact komen tenzij voor de microbiologen de dagelijkse toer op de patiëntenafdelingen om de antibiotica aan te passen volgens de labo-resultaten. Ik wil maar zeggen dat de core business van deze artsen vooral in de laboratoria plaatsvindt met studies en testen meestal in het voorbereiden van papers of publicaties."

De arts trekt daarnaast het nut van mondmaskers in twijfel. "Als je ziet hoe de mensen in de winkels, maar ook daar buiten, aan het stuntelen waren met handschoentjes, mondmaskertjes ed. tijdens de lockdown (...), dan kun je alleen maar vaststellen dat dit zeker niet zou bijdragen in de bescherming tegen het virus", schrijft hij. Net als: "We moeten toch vermoeden dat veel van de burgers in contact gekomen zijn met viraal materiaal, maar zonder enig ziektebeeld of symptoom. Niemand van onze experts die dit beaamt of zich geroepen voelt om dit te verklaren."

Distantiëring

Bij het UZ Brussel nemen ze afstand van de uitspraken en willen ze onderstrepen "dat zijn standpunt niet dat van het UZ Brussel, noch van de VUB, vertegenwoordigt." Woordvoerster Karolien Deprez van het UZ verduidelijkt aan BRUZZ dat er geen interne sanctie komt. "Iedereen heeft recht op een mening en mag die uiten, zolang het maar duidelijk is dat dit niet de mening van het ziekenhuis is. Wij hebben de arts gevraagd om in de toekomst duidelijk te maken dat hij in eigen naam spreekt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Veiligheid, UZ Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni