Thomas Monjoie

Vader gedode agent: 'Extra haat op de haat gooien heeft geen zin'

MW
© BRUZZ
12/11/2022

De verslagenheid is groot na het overlijden van de jonge politie-inspecteur Thomas Monjoie (29). “Maar extra haat boven op de haat gooien, heeft geen zin,” reageert zijn vader.

“Dit is een tragedie,” klinkt Eric Monjoie, de vader van de betreurde politie-inspecteur Thomas Monjoie, verslagen bij La Capitale. Zijn zoon liet het leven na een steekpartij donderdagavond in de Aarschotstraat.

De vader wil verder geen commentaar kwijt, maar benadrukt één ding: “Ik wil niet dat dit drama nog meer haat oproept. Geen wraak, of wat dan ook. Mijn zoon is gestorven terwijl hij het goede probeerde te doen. Hij was iemand eerlijk en rechtvaardig, hij zou dat niet gewild hebben.”

Thomas kwam uit een warm en gelukkig gezin en laat naast zijn ouders ook een tweelingbroer, jongere zus, partner en vele vrienden na.

In Donceel, de gemeente waar Monjoie opgroeide en waar zijn ouders nog steeds wonen, slaat het nieuws in als een bom. De familie is erg gekend in de streek, zeker in deelgemeente Limont, waar ze actief deelneemt aan het verenigingsleven.

“Ik kan dit niet begrijpen,” reageert burgemeester van Donceel Philippe Mordant bij La Capitale. “Dat Thomas het leven laat, terwijl dat in het teken stond van het beschermen van burgers, is een tragedie. De inwoners van onze gemeente zijn diep onder de indruk van de gebeurtenissen” klinkt het bij de burgervader.

'Een crème van een gast'

Oud-klasgenoten van op het Collège Saint-Louis in Borgworm, herinneren zich Thomas als een joviale kerel, die al op jonge leeftijd de juiste waarden kende. “Een crème van een gast,” klinkt het bij ex-studiegenoot Stéphane, die als tiener ook met Thomas in een band speelde.

“Ik had hem al lang niet meer gezien, maar zijn dood raakt me enorm,” zegt hij. “Mijn broer is ook politieagent in Brussel. Deze gebeurtenissen bezorgen me koude rillingen.”

De jonge politie-inspecteur pendelde sinds vier jaar naar Brussel vanuit Grâce-Hollogne, nabij Luik, waar hij samenwoonde met zijn vriendin Elodie. Voordien werkte hij enkele jaren in de horeca, na een opleiding aan de hotelschool van Spa.

Van kok tot politie-inspecteur

In 2017 besloot hij om zijn droomjob na te jagen en liep hij, na één jaar politie-academie in Luik, stage in politiezone Hesbaye in Borgworm waar hij goede herinneringen nalaat bij zijn toenmalige collega’s. “Hij was een perfecte leerling, erg zeldzaam,” klinkt het daar.

20221112_Thomas Monjoie steekpartij Schaarbeek

| Thomas Monjoie

“Hij was een discrete jongen, maar altijd goedgeluimd en leergierig. We wisten toen al dat hij een goede inspecteur zou worden. Daarvoor had hij alle capaciteiten,” vertelt één van zijn begeleiders toen. “Het nieuws van zijn overlijden is vreselijk. We zullen Thomas in alle geval hulde brengen.”

Op sociale media lopen intussen heel wat steunbetuigingen binnen. “RIP mijn collega, mijn strijdgenoot, mijn vriend,” schrijft één van zijn collega’s die uit dezelfde gemeente afkomstig is.

“We leerden elkaar kennen tijdens onze politie-opleiding en nu ben je vertrokken, zonder dat we elkaar nog hebben kunnen terugzien of ervaringen hebben kunnen uitwisselen over onze eerste stappen als inspecteur. Ik zal jou, je goede humeur en je glimlach nooit vergeten.”

"Een ervaren, zeer betrouwbare inspecteur, die erg geliefd was binnen het korps"

Olivier Slosse - Korpschef politiezone Brussel-Noord

Olivier Slosse, korpschef politiezone Brussel-Noord

Een andere collega vond het “een waar genoegen om aan jouw zijde dit boeiende, maar soms moeilijke beroep uit te oefenen” en heeft het “zeer lastig om dit nieuws te laten doordringen.” Voor hem was Thomas “steeds beschikbaar voor de anderen, bon vivant en erg goed in zijn job. Alweer zo onrechtvaardig. Rust in vrede.”

Olivier Slosse, Thomas’ korpschef in politizone Brussel-Noord, beschrijft inspecteur Monjoie in De Standaard als "een ervaren, zeer betrouwbare inspecteur, die erg geliefd was binnen het korps en nooit vies was van extra shiften of late uren."

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni