Vakbond wil ook steunmaatregelen voor zelfstandige taxichauffeurs

© Tom Bonte van Beursschouwburg
| Vakbond ACV Transcom vraagt dat zelfstandige chauffeurs de optie krijgen om op eigen initiatief tijdelijk met hun activiteit te kunnen stoppen.
© Tom Bonte van Beursschouwburg
| Vakbond ACV Transcom vraagt dat zelfstandige chauffeurs de optie krijgen om op eigen initiatief tijdelijk met hun activiteit te kunnen stoppen.

De vakbond ACV Transcom vindt dat zelfstandige taxichauffeurs die in Brussel aan de slag zijn de mogelijkheid moeten krijgen om tijdens de coronacrisis hun activiteiten te kunnen stopzetten. Op die manier kunnen ze beroep doen op de economische steunmaatregelen.

De taxichauffeurs die in dienst zijn bij een werkgever kunnen momenteel rekenen op technische werkloosheid. Maar de zelfstandige chauffeur blijven rijden zolang de richtlijnen van de federale overheid worden nageleefd, al is dat op hygiƫnisch vlak erg moeilijk in de kleine ruimte van een wagen.

ACV Transcom vraagt dat zelfstandige chauffeurs de optie krijgen om op eigen initiatief tijdelijk met hun activiteit te kunnen stoppen. Er wordt ook gevraagd om de betaling van hun licentievergoeding tijdens deze onderbreking op te schorten.

'Geen werk, en dus geen inkomsten'

"Momenteel wordt deze mogelijkheid door Taxis Verts, het platform waar de meeste onder hen contractueel zijn aangesloten, niet toegestaan. Ze zijn dus verplicht om verder te werken, terwijl er weinig tot geen werk is en bijgevolg dus geen inkomen", stelt ACV Transcom.

De vakbond heeft de mening van de Brusselse regering gevraagd over deze kwestie. Tegelijkertijd verduidelijkt ACV Transcom dat het geen voorstander is van een volledige sluiting van de taxisector. Het Collectief van Taxi-arbeiders volgt de mening van de vakbond en trekt in twijfel of taxichauffeur een essentieel beroep is in deze coronacrisis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?