Van Quickenborne verdedigt zich over nultolerantie voor geweld tegen politie

© Bart Dewaele
| Vincent Van Quickenborne

Het geval dat de politievakbonden aanhalen om te bewijzen dat er wel degelijk geseponeerd wordt bij geweld tegen de politie, is geen incident waarbij intentioneel geweld gebruikt werd tegen agenten. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gezegd in het Journaal op de VRT.

"Ik heb contact gehad met de procureur van West-Vlaanderen. Die heeft me laten weten dat het ging om een dronken man die herrie maakte. Toen de politie overging tot arrestatie, is een agent ongelukkig ten val gekomen. Het gaat dus om een arbeidsongeval naar aanleiding van het overmeesteren van een dronken persoon", aldus Van Quickenborne.

"De richtlijn die ik heb opgesteld in november 2020 gaat over bescherming van politiemensen in geval van geweld, meer bepaald slagen en verwondingen, met minstens een dag arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Dat moet systematisch worden vervolgd", aldus nog Van Quickenborne.

Eerder had politievakbond VSOA gezegd dat er ondanks de nultolerantie tegen politiegeweld die Van Quickenborne invoerde, wel degelijk nog dossiers geseponeerd worden. Volgens VSOA Politie zou de weerspannige verdachte in West-Vlaanderen een agent van de federale politie verwond hebben met een trap op de knie. "De collega is sedert 30 augustus tot op vandaag door deze feiten arbeidsongeschikt en dit zal vermoedelijk nog maanden duren gezien de aard van de verwondingen", zegt de vakbond.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?