| Eén van de boodschappen aangebracht met graffiti door de betogers.

Vandalisme op 1 mei: vooral straatmeubilair en Enabel-gebouw zwaar aangepakt

Jaani De Koker
© BRUZZ
02/05/2022

De Dag van de Arbeid verliep in de in de Hoogstraat in de Marollen in mineur. Een manifestatie die vertrok in Sint-Gillis ontaardde in heel wat vandalisme. De meeste lokale handelaars bleven gespaard van beschadigingen. Het straatmeubilair en de gebouwen van onder meer Enabel, de PS en Lidl moesten er wel aan geloven.

Een korte wandeling van de Hallepoort naar de Kunstberg toont de schade. Gevels, reclameborden en bushokjes zijn de grootste slachtoffers. Vooral het Enabel gebouw werd hard aangepakt. ”Onbegrijpelijk,” uit het Belgisch ontwikkelingsagentschap zijn onvrede op Twitter.

In de tweedehandswinkel aan de overkant van de straat merkte de eigenaar in eerste instantie weinig op. “Ik zag de betoging langslopen, alles leek vreedzaam. Later zag ik welke schade ze hadden aangericht, dat was toch even slikken.”

hoogstraat_bushokje_1mei_vandalisme

| Ook het glas van een bushokje moest eraan geloven.

Maar de lokale handelaars kunnen opgelucht ademhalen, ze bleken niet het doelwit van de betogers. Toch begrijpen ze de vandalenstreken niet. “Wat hebben ze hierbij te winnen? De kleintjes zou je ermee kapot maken en de grote bedrijven voelen het niet,” zegt Marc, sinds 15 dagen eigenaar van een platenboetiek in de Hoogstraat.

Zelf was hij niet aanwezig toen de betoging passeerde, maar zijn collega wel. “Gelukkig. Als er niemand aanwezig was geweest, hadden ze misschien ook onze vitrine ingegooid, net zoals het reclamepaneel voor de deur.”

glas.jpg

| Zo goed als alle reclamepanelen in de Hoogstraat werden vernield.

Ook de gevel van de supermarkt Lidl werd beklad. Een werkneemster van de Kombi bar, daar recht tegenover, was verrast. “Ze passeerden, bekladden de gevel en waren even snel weer weg.” Volgens haar collega duurde het geen halve dag voor de gevel van Lidl opnieuw proper was. “Waarom doe je zoiets?” vraagt ze zich af.

Slechts één persoon werd opgepakt en een proces-verbaal met een inventaris van de vastgestelde schade werd opgesteld, meldt de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Het onderzoek loopt ook vandaag nog verder om mogelijke verdachten te identificeren en het parket bekijkt momenteel welke acties het nog kan ondernemen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni