Vier branden in één week in appartementsgebouw Evere: parket opent onderzoek

© Google Maps
| Oud-Strijderslaan in Evere

In een appartementsblok in de Oud-Strijderslaan in Evere is op een week tijd vier keer een brand uitgebroken. Volgens de brandweer wordt brandstichting niet uitgesloten. Het parket van Brussel onderzoekt de feiten.

Het zijn bewogen dagen voor de bewoners van een appartementsgebouw in de Oud-Strijderslaan. Op één week tijd is maar liefst vier keer een brand uitgebroken. Vorige week maandag, vrijdag en zondag is de brandweer telkens moeten uitrukken om een brand in de kelders te doven. Gisteren/maandag ging het zelfs om drie gelijktijdige branden. Niemand raakte gewond.

"Het zijn telkens kleine brandjes, maar de rookontwikkeling die ze met zich meebrengen is belangrijk. De ventilatie neemt telkens heel wat tijd in beslag", aldus Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer.

De voordeur van het appartementsblok werd bovendien opengebroken, wat de vermoedens van een brandstichting verder voedt en volgens BX1 zagen verschillende bewoners een onbekend iemand het pand verlaten. Volgens Derieuw gaat het dan ook hoogstwaarschijnlijk om brandstichting. Het parket heeft een onderzoek geopend.

Onveilig

De bewoners wijzen in de richting van het syndicaat van het gebouw. Volgens hen wordt er niets gedaan om hun veiligheid te garanderen. "Sinds de eerste lockdown heeft er geen ontmoeting met de syndicus plaatsgevonden", verklaart een bewoner van het gebouw aan BX1. "Er is een echt veiligheidsprobleem."

De politie van de zone Brussel-Noord is maandagavond, na het vertrek van de brandweer, ter plaatse gebleven om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Onderzoek lopende

"Wij kunnen eveneens meedelen dat er verschillende opzettelijke brandstichtingen op 15, 20, 21 en 22 november hebben plaats gevonden te Evere ter hoogte van de Oud-Strijderslaan”, aldus Willemien Baert van het Brusselse parket.

"Het parket van de procureur des Konings werd geadviseerd voor deze feiten. Het labo van de federale politie en een branddeskundige werden aangesteld en zijn ter plaatse gegaan voor de nodige vaststellingen. Niemand van de bewoners werd gewond. Een onderzoek is lopende om de dader of daders te identificeren."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?