Vijf personen naar ziekenhuis met CO-intoxicatie in Sint-Gillis

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Brusselse brandweer.

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis zijn zondagavond vijf personen bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Geen van hen was er erg aan toe. Dat meldt de Brusselse brandweer. De oorzaak lag waarschijnlijk bij de gemeenschappelijke brander in de kelder.

Het was een van de bewoners van het flatgebouw in de Sint-Bernardusstraat die omstreeks 21.30 uur de brandweer belde omdat haar CO-melder in werking was getreden. De vrouw had geen symptomen en opende meteen de ramen om te verluchten, terwijl de hulpdiensten ter plaatse gingen.

In haar appartement op de derde verdieping werd geen CO gemeten, maar de mugarts stelde wel de aanwezigheid van CO vast bij de bewoonster. Omdat er geen enkele bron van CO aanwezig was in de woonst, werden ook de andere appartementen nagekeken.

In de duplex op het gelijkvloers en het appartement op de tweede verdieping werden wel positieve waarden gemeten. Het giftige gas was waarschijnlijk afkomstig van de gemeenschappelijke brander in de kelder, waarvan de schouw voor de evacuatie van de verbrandingsgassen door de verschillende verdiepingen loopt. De technieker van Sibelga sloot de gasaanvoer naar de woning af, in afwachting van een grondige controle van de installatie.

Verse lucht en ventilatie

De vijf aanwezige bewoners werden met een milde vorm van intoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis.

"Een CO-detector kan je helpen om het probleem te ontdekken, maar neemt de oorzaak van de CO-productie niet weg en kan deze dus ook niet voorkomen", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Een efficiënte CO-detector verwittigt je enkel op tijd zodat je nog in staat bent te reageren, maar kan voor een vals veiligheidsgevoel zorgen." Preventief optreden is nog steeds de beste bescherming, aldus de brandweer.

"Zorg voor aanvoer van verse lucht en ventilatie. Laat een goedgekeurd apparaat plaatsen door een erkende technieker, laat deze ook de verplichte controle uitvoeren en een regelmatig onderhoud. De afvoer van de verbrandingsgassen dient ook conform te gebeuren en gecontroleerd te worden. Besteed ook aandacht aan de CO-waarschuwingen van het KMI."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?