Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde

Vilvoords burgemeester verhindert start werken voor ziekenboeg besmette gedetineerden

© Belga
17/04/2020

De lokale politie heeft donderdag in opdracht van Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) verhinderd dat een technische ploeg van de FOD Defensie van start ging met werken. In een vleugel van het voormalige Van Helmontziekenhuis wilden ze een bewaakte ziekenboeg inrichten voor maximaal 50 gedetineerden die besmet zijn met het coronavirus. Bonte is woedend dat er over dit plan geen voorafgaandelijk overleg was met het stadsbestuur, dat eigenaar is van dit gebouw.

"Uit een eerste telefonisch contact dat ik hierover dinsdag met Justitieminister Geens (CD&V) had, blijkt dat deze ziekenboeg zou worden ingeschakeld indien de capaciteit in de ziekenhuisvleugel van de Brugse gevangenis ontoereikend zou zijn om gevangenen met Covid-19 op te vangen," zegt Bonte.

"Vandaag werd echter duidelijk dat er tijdens de voorbije weken reeds zeer vergaande onderhandelingen hebben plaatsgevonden tussen de FOD's Justitie en Defensie en het AZ Jan Portaels, hetgeen geleid heeft tot een ontwerp van samenwerkingsprotocol. Men gaat er blijkbaar vanuit dat er zonder overleg, noch akkoord met het stadsbestuur, in een stadsgebouw een bijkomende opvangstructuur voor gedetineerde Covid-patiënten kan gemaakt worden", aldus Bonte.

Na het telefonisch contact met Justitieminister Geens, lichtte Bonte gouverneur Lodewijk De Witte (SP.A) in. Die oordeelde dat het project kan worden overwogen mits het naleven van een aantal voorwaarden.

Volgens Bonte is aan deze voorwaarden niet voldaan. "De handelswijze miskent volkomen de rol van de gouverneur en de burgemeester in het kader van de noodplanning. Het plan bedreigt bovendien de goede werking van het aanpalende, gloednieuwe schakelzorgcentrum in hetzelfde Van Helmontziekenhuis dat Vilvoorde in overleg met drie eerstelijnszones, het ziekenhuis Jan Portaels en 16 lokale besturen heeft ingericht. Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid was niet op de hoogte van de plannen", aldus Bonte.

Samenwerking

In een reactie laat de woordvoerster van Justitieminister Koen Geens nog weten "dat de minister hoopt op een constructieve samenwerking met de burgemeester van Vilvoorde en de gouverneur van Vlaams-Brabant".

"In eerste instantie werden er voor gedetineerden, die besmet zijn met het coronavirus, 25 bedden vrijgemaakt in de afdeling in Brugge. Daar bevinden zich momenteel 11 gedetineerden. Zij stellen het voorlopig goed. Het gevangeniswezen bereidt zich echter ook reeds voor op situaties waarin meer bedden nodig zouden zijn. In dit kader werden verschillende pistes onderzocht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Hans Bonte, gedetineerden, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni