Voor het eerst in meer dan vijf jaar is hoogste dreigingsniveau van kracht

© Belga
17/10/2023

Na de aanslag van maandagavond is het algemeen dreigingsniveau opgetrokken naar niveau 3 in België en naar niveau 4 in Brussel. Dat heeft het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, bekendgemaakt. Wanneer niveau 4 van kracht is, is de dreiging "ernstig en zeer nabij".

Dreigingsniveau 4 komt zelden voor. Na de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016 was dat niveau twee dagen van kracht in heel het land.

Na de aanslagen in Parijs in 2015 werd het dreigingsniveau in Brussel ook verhoogd naar niveau 4. De verhoging van het dreigingsniveau had tot gevolg dat het openbare leven enkele dagen tot stilstand kwam. Scholen en winkelcentra waren gesloten, en het openbaar vervoer werd stopgezet.

Op maandagavond is nog niet duidelijk wat de impact van dreigingsniveau 4 zal zijn op de stad. Voorlopig beveelt het Nationaal Crisiscentrum aan om waakzaam te zijn en geen onnodige verplaatsingen te maken.

In januari 2018 werd het dreigingsniveau verlaagd van 3 naar niveau 2. Dat gebeurde voor het eerst sinds de aanslagen in Parijs in november 2015. De regering keurde toen een plan goed om stapsgewijs de inzet van militairen op openbare plaatsen af te bouwen.

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni