| VUB-gastprof Ahmadreza Djalali op een poster van Amnesty International tijdens een protestactie voor de Iraanse ambassade in Brussel

VUB-gastdocent Djalali zes jaar in Iraanse cel

© Belga
26/04/2022

Exact zes jaar geleden werd Ahmadreza Djalali in Iran opgepakt. De Zweeds-Iraanse gastprofessor van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is intussen ter dood veroordeeld wegens spionage, zo brengt Amnesty International dinsdag in herinnering. "We blijven het herhalen: Iran moet dr. Djalali onmiddellijk vrijlaten."

"Sinds 26 april 2016 gaan Ahmadreza Djalali en zijn familie door een absolute nachtmerrie. Zes jaar arbitrair in de gevangenis, zes jaar angst om te worden geëxecuteerd, zes jaar hoogst verwerpelijk onrecht", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen in een persbericht. Hij benadrukt het belang om aandacht te blijven vestigen op de zaak. Zweden en België moeten de druk op Iran opvoeren, klinkt het.

De Zweeds-Iraanse spoedarts werd tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood, na een volgens mensenrechtenexperten oneerlijk proces. Zo werd hij tot bekentenissen gedwongen door foltering, zegt Amnesty International, en spendeerde hij de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken. Djalali zou ook in een slechte gezondheid verkeren.

'Aanslag tegen wetenschap'

"Zes jaar zijn we ondertussen verder. Zes jaar! En nog steeds zit dr. Ahmadreza Djalali ten onrechte gevangen. Zijn gezondheidstoestand, fysiek en mentaal, is bijzonder verontrustend. Wij eisen zijn vrijlating en wij roepen ook iedereen op om voor zijn vrijlating te blijven ijveren", voegt VUB-rector ad interim Jan Danckaert toe in het persbericht.

"Zijn situatie belangt ons allen aan. Het is een aanslag tegen de wetenschap en het internationale samenwerkingsmodel waarop wetenschappelijke vooruitgang gestoeld is. Dat onderzoek, zeker in het geval van dr. Djalali die arts is, staat ten dienste van de hele samenleving", dixit Danckaert.

Een petitie van Amnesty International om zijn vrijlating te eisen, werd intussen al ruim 132.000 keer ondertekend in België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni