| Het Brussels kanaal.

Waarom een duik in het kanaal geen goed idee is

TIP
© BRUZZ
14/08/2020

Donderdagnamiddag kreeg de brandweer een oproep over een drenkeling in het kanaal, ter hoogte van de Vaartdijk in Anderlecht. Het jongetje overleefde het niet. Wat maakt het kanaal gevaarlijk?

“Het was niet de eerste keer dat we deze zomer moesten uitrukken om iemand uit het kanaal te halen, maar wel de ergste”, aldus Walter Derieuw, woordvoerder Brusselse brandweer. “Soms gaat het om wanhoopspogingen, maar meestal zitten ze al aan wal wanneer wij aankomen.”

Zwemmen in het Brusselse kanaal is niet toegestaan. “Het kanaal is allesbehalve een goede plek voor een frisse duik”, gaat Derieuw verder. “Niet alleen het scheepvaartverkeer, maar ook de onbekende stromingen en de kwaliteit van het water maakt zwemmen in het kanaal gevaarlijk. Na een sprong in het kanaal ontsmetten onze duikers zich van top tot teen, zelfs met mondwater, om toch maar geen bacteriën binnen te krijgen. Daarnaast hebben ze de nodige vaccins gekregen. Ik weet dat er niet veel alternatieven zijn voor een frisse duik in de openlucht in Brussel, maar dat is geen excuus.”

Geen extra patrouilles

“Tijdens covidpatrouilles langs het kanaal wordt er op warme dagen een extra oogje in het zeil gehouden, maar anders niet omdat het kanaal ingaan overal verboden is”, zegt Kathleen Calie, woordvoerder politiezone Brussel-Zuid. “Dat staat ook her en der duidelijk aangeduid. Boetes werden er niet uitgeschreven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Veiligheid, kanaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni