Wagens, winkels en PS-hoofdkwartier gevandaliseerd tijdens 1 mei-optocht

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022

Vandalen hebben tijdens de 1 meibetoging vernielingen aangebracht langs het parcours. Auto's en verschillende gebouwen werden beschadigd, bevestigt ook de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

De betogers trokken tijdens de 1 meibetoging vanuit Sint-Gillis richting centrum Brussel via de Hoogstraat en de Duquesnoystraat naar het Albertinaplein, waar de actie eindigde. In bovenstaande video is te zien hoe vandalen de ruiten van een gebouw in de Hoogstraat waar Enabel in zit, het Belgisch ontwikkelingsagentschap.

Sommige vandalen gebruikten de manifestatie om met graffiti op wagens en winkeletalages te schrijven of ruiten van voertuigen in te slaan. Ze schreven onder meer "trop cher", te duur, op de etalages of ACAB, een afkorting van All Cops Are Bastards, op wagens. Ook het PS-hoofdkwartier moest eraan geloven (zie video hieronder).

Ook bushokjes werden beschadigd. Er is sprake van meerdere incidenten, maar hoeveel exact is nog niet bekend. "Een ploeg zal straks nog de tour van het parcours doen en alle gelopen schade opmeten. We betreuren dit ten zeerste", vertelt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

De politie meldt dat er ook één persoon aangehouden werd na de betoging. Deze zal later nog verhoord worden. Op de betoging waren volgens de ordediensten een 500-tal personen, de organisatie spreekt van een 600 tot 700 betogers.

Copyright Carravagio Media

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?