© PhotoNews | Een sekswerker in de Alhambrawijk.

Wijkcomité Alhambra geeft adressen waar sekswerkers nog afspreken door aan politie

EC
© BRUZZ
07/12/2020

Het wijkcomité Alhambra heeft adressen gedeeld met de Brusselse politie van plaatsen waar sekswerkers alsnog afspreken met klanten, terwijl dat momenteel niet mag. Belangenverenigingen zoals Utsopi en Espace P reageren "geschokt", zo laten zij maandag weten. "Ze brengen zowel de sekswerkers als de klanten in gevaar", klinkt het. Volgens de buurtbewoners gaat het enkel over locaties waar de wet wordt overtreden.

Op 1 december deelde het wijkcomité Alhambra, een organisatie van buurtbewoners van de Brusselse Alhambrawijk, enkele adressen met de lokale politie waarvan ze wisten dat sekswerkers er nog altijd afspraken met hun klanten. "Het Comité ontving hierover verschillende klachten van buren die we aan de politie hebben overgemaakt", zegt Jan Leerman van het wijkcomité aan BRUZZ. Het gaat over adressen zoals hotels, Airbnb's en privéwoningen.

Sinds de rendez-voushotels de deuren moesten sluiten, omwille van de coronamaatregelen, is het sekswerk in de wijk rond de Lakensestraat niet gestopt. Sekswerkers spreken nog altijd af met klanten, volgens belangenorganisaties zoals Utsopi simpelweg omdat ze anders geen enkele andere inkomsten hebben. "Ze hebben niets, niets, niets", zegt medewerker Marie van de belangenorganisatie Utsopi. "Terwijl ze wel hun huur moeten betalen. Dat de buurtbewoners zomaar adressen met de politie delen, is gevaarlijk voor zowel de sekswerkers als voor hun klanten."

Gemeenschappelijke gebouwen

Utsopi zegt samen met andere belangenverenigingen Espace P en Alias, maar ook samen met Dokters van de Wereld, "geschokt" te zijn door deze actie van het wijkcomité. "Het is niet de eerste keer dat ze informatie over de sekswerkers delen met de politié", zegt Marie. De vier verenigingen willen dat het openbaar maken van die adressen bestraft wordt.

Volgens Jan Leerman van het wijkcomité gaat het enkel om adressen "waar de Covid-19-wetgeving wordt overtreden en de openbare gezondheid in gevaar wordt gebracht". Dat zijn bijvoorbeeld hotels, Airbnb-appartementen, kamers gelinkt aan rendez-voushotels of kamers die specifiek verhuurd worden aan sekswerkers. Maar soms gaat het ook om de privéwoningen van klanten, of om gedeelde gebouwen. "Er zijn adressen waar bewoners geconfronteerd worden met wildvreemden – prostituees en hun klanten – in de gemene delen van de gebouwen", aldus Leerman. Het gaat dan om de lift of de kelder van bepaalde gebouwen.

Zelf stuurde het wijkcomité deze maandag al een eigen persbericht uit, als reactie op de klachten van Utsopi en Espace P. "De prostitutieverenigingen suggereren dat wij privéadressen van de prostituees doorgeven aan de politie. Dit is dus niet het geval", klinkt het stellig.

Locaties

De politie Brussel-Hoofdstad-Elsene bevestigt dat er informatie is gedeeld over locaties waar sekswerk nog altijd plaatsvindt, maar spreekt niet over een lijst van welbepaalde adressen. "Dat er enkele adressen zijn vermeld tijdens onze vergadering met het wijkcomité, betekent niet dat wij daar zomaar kunnen binnenstormen", zegt commissaris Olivier Slosse van de politiezone. "Die informatie is doorgegeven aan de cel Zeden van onze lokale recherche en zij bekijken het verder intern."

Slosse kan niet meedelen hoeveel pv's er de afgelopen weken zijn opgesteld voor sekswerk in de Alhambrawijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Veiligheid, sekswerkers, sekswerk, wijkcomité Alhambra, Utsopi, Espace P

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie